Δελτία Τύπου

Ανακοίνωση 22/12/2016 Σύσκεψη Κοινωνικής Συμμαχίας για την προώθηση του ΓεΣΥ

Συνήλθε  χθες, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία, η Κοινωνική Συμμαχία για την προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας και εξέτασε τις εξελίξεις σε σχέση με την προώθηση του. Στη σύσκεψη προσκλήθηκε και παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος διαβεβαίωσε για  τη σθεναρή θέση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και  κάλεσε την Κοινωνική Συμμαχία να συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να ψηφιστούν τα νομοσχέδια τα οποία είναι κατατεθειμένα στη Βουλή για να υλοποιηθεί ένα κοινωνικό όραμα και ανάγκη δεκάδων ετών και να μπορέσουν οι Κύπριοι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η Κοινωνική Συμμαχία για ακόμη μια φορά εκφράζει την πλήρη στήριξη της για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, με βάση τον πρόσφατο οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση που συμφωνήθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και εκτιμά ιδιαίτερα την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει ο  νυν υπουργός κ. Γιώργος Παμπορίδης στην προώθηση του ΓΕΣΥ. Με μεγάλη όμως λύπη και απογοήτευση παρατηρείται μια προσπάθεια παρεμπόδισης των νομοσχεδίων τόσο από πολιτειακούς αξιωματούχους όσο και από άλλους παράγοντες της υγείας, οι οποίοι με ατεκμηρίωτα προσχήματα θέτουν επιμέρους οικονομικά συμφέροντα πάνω από την υγεία και το γενικότερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Η Κοινωνική Συμμαχία θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι συγκεκριμένο κονδύλι των κρατικών προϋπολογισμών για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή και τονίζει ότι δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε νέες μελέτες για το ΓΕΣΥ, όταν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη του οίκου Mercer (2013) που ετοιμάστηκε με οδηγίες της ίδιας της κυβέρνησης και η οποία  επιβεβαιώνει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο και μεθοδολογία την ορθότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επιβάλλεται όπως ολοκληρωθεί ο διάλογος επί των νομοσχέδιων που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή για να οδηγηθούν χωρίς καθυστέρηση στην ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση. Οι Οργανώσεις ζητούν όπως οι συμπληρωμές που θα καταβάλλουν οι ασθενείς θα πρέπει να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα και να στοχεύουν περισσότερο στον έλεγχο και αποφυγή καταχρήσεων από το σύστημα. Θα πρέπει επίσης να τηρηθεί η αναλογικότητα των εισφορών  (κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι) στη βάση των αρχικών σχεδιασμών που καθόρισαν οι αναλογιστικές μελέτες.

Η Κοινωνική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους άλλους εμπλεκομένους φορείς όπως θέσουν το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο για να συντηρούνται ή να προωθούνται τα επιμέρους συμφέροντα οικονομικών η άλλων ομάδων, όταν το υφιστάμενο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και οι συμπολίτες μας υποφέρουν καθημερινά. Η παροχή ενός καθολικού ποιοτικού  συστήματος υγείας που θα προσφέρει ισότιμες ευκαιρίες και πρόσβαση στους πολίτες και δικαίωμα επιλογής ιατρού και νοσηλευτηρίου στον κάθε ασθενή, είναι βασικό δικαίωμα για τον κάθε πολίτη και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία του λαού.

Απευθύνεται έκκληση όπως όλοι κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε στη δωδεκάτη για να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ένα νέο πισωγύρισμα  θα αφήσει εντελώς απροστάτευτους τους πολίτες, και το πολιτικό μας σύστημα του οποίου οι ευθύνες είναι βαρύτατες θα παραμείνει σοβαρά εκτεθειμένο στην κοινωνία.

Όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Κοινωνική Συμμαχία θα συνεργαστούν περαιτέρω και θα οργανώσουν σύντομα σειρά εκδηλώσεων καθώς και  επαφές με τα πολιτικά κόμματα και άλλους εμπλεκομένους έτσι, που να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για απόκτηση ενός αξιοπρεπούς συστήματος υγείας που να συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας και τον πολιτισμό μας.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου