Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου ΟΣΑΚ 17/9/2021: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών Χρέος της πολιτείας να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για τους ασθενείς, καθώς όπως κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών. Θέμα της ημέρας για το 2021 αποτελεί η ασφαλής φροντίδα μητέρας και νεογέννητου λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης βλάβης στις γυναίκες και τα νεογέννητα τα οποία εκτίθενται σε κινδύνους όταν λαμβάνουν ακατάλληλη και μη ασφαλή φροντίδα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η Παγκόσμια Ημέρας Ασφάλειας Ασθενών καθιερώθηκε από το 2019 για να ενισχύσει την παγκόσμια κατανόηση της ασφάλειας των ασθενών, να αυξήσει τη συμμετοχή του κοινού στην ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης και να προωθήσει παγκόσμιες δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και τη μείωση των βλαβών των ασθενών.

Αδιαμφησβήτητα λόγω της πανδημίας ανά το παγκόσμιο έχει παρατηρηθεί διακοπή των βασικών υπηρεσιών υγείας. Περίπου 810 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν και οι οποίες σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου 2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνταν νεκρά κάθε χρόνο, με πάνω από το 40% αυτών των περιστατικών να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη σωστή παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Φετινό σλόγκαν της καμπάνιας : «Δράστε τώρα για έναν ασφαλή τοκετό». Όλοι οι φορείς καλούνται όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της παροχής ασφαλούς φροντίδας στη μητέρα και το νεογέννητο, ιδιαίτερα κατά τον τοκετό.

Η διασφάλιση της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα και στη χώρα μας, όπου δυστυχώς απουσιάζει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.

Επί τη ευκαιρία η ΟΣΑΚ καταθέτει για μια ακόμη φορά το αίτημά της προς την πολιτεία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι σχεδιασμοί για την ανέγερση  ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου Παίδων και γυναίκας στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο να προσφέρει ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.  Παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να μειωθεί το υψηλότατο ποσοστό καισαρικών τομών που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικότερα των αναίτιων καισαρικών, μειώνοντας και την περιττή έκθεση της μητέρας και του νεογέννητου σε κίνδυνο. Πολλές από τις καισαρικές αυτές οφείλονται στις αναίτιες ιατρικές παρεμβάσεις κατά τον τοκετό και στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών που να ευνοούν τον φυσιολογικό τοκετό, όπως δωμάτια φυσικού τοκετού και στελέχωση κλινικών από πτυχιούχους μαίες/ μαιευτές.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου