Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου ΟΣΑΚ 20/9/2021: Την πρόσβαση ασθενών με σπάνια νοσήματα σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ζητά η ΟΣΑΚ Επείγουσα έκκληση στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας

Κατεπείγουσα συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ζητούν οι οργανωμένοι ασθενείς. Στόχος η επίλυση του πολύ σοβαρού θέματος του οποίου αφορά την επιδότηση χειρουργικών επεμβάσεων σε Ασθενείς με Οικογενή Αμυλοειδική Πολυνευροπάθεια. Σκοπός της ΟΣΑΚ η διασφάλιση του σωστού χειρισμού των συγκεκριμένων ασθενών.

Ενώ μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την ανάγκη  εξειδίκευσης, επιχορηγούσε επεμβάσεις οι οποίες αφορούσαν τους συγκεκριμένους ασθενείς και οι οποίες γινόντουσαν στο Οφθαλμολογικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟ τώρα αρνείται.  Πιο συγκεκριμένα επικαλείται τη θέση του ΟΑΥ ότι όλοι οι γιατροί του ΓεΣΥ της συγκεκριμένης ειδικότητας (οφθαλμίατροι)  μπορούν να τις αναλάβουν.

Ως αποτέλεσμα της λανθασμένης πληροφόρησης καθώς και των λανθασμένων χειρισμών, υπάρχει ασθενής ο οποίος αναμένει εξειδικευμένη επέμβαση για 2 ολόκληρα χρόνια, ενώ άλλος ασθενής έχασε σχεδόν την όρασή του αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για τη διενέργεια αυτής της επέμβασης.

Οι ασθενείς δεν μπορούν να ρισκάρουν και να υποβάλλονται σε τόσο σοβαρές επεμβάσεις από μη εξειδικευμένους γιατρούς  σε μια τόσο σοβαρή επέμβαση αφού κάτι τέτοιο εμπεριέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης. Όταν μάλιστα ο ίδιος ο ΟΑΥ παραδέχεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα/ αρμοδιότητα αξιολόγησης της εξειδίκευσης των συμβεβλημένων ιατρών για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων.

Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί να τεθεί η υγεία καθώς και η ζωή κανενός συνανθρώπου μας σε κίνδυνο και καλεί το Υπουργείο Υγείας όπως διευθετήσει άμεσα τη συνάντηση επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία, ώστε επιτέλους το θέμα να επιλυθεί οριστικά.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου