Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Νέα

Δελτίο Τύπου ΟΣΑΚ: 28/05/2022 Εργαστήρι ΜΕΚ ΟΣΑΚ Οι οργανώσεις καρκίνου ενώνουν δυνάμεις για το αύριο και προχωρούν στα επόμενα βήματά τους

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι εκπαίδευσης και στρατηγικού σχεδιασμού της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Aσθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με τίτλο «Ενώνουμε Δυνάμεις για το Αύριο». Το εργαστήρι διοργανώθηκε το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022 και φιλοξενήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία των μελών της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της ΟΣΑΚ, η καταγραφή των βασικών στοιχείων τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει η στρατηγική της, ο καθορισμός των στόχων της όπως και του τί επιδιώκει να πετύχει.

Με βασικά συστατικά την συναισθηματική νοημοσύνη, τον καθορισμό διαδικασιών, ξεκάθαρων ρόλων των μελών, ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, οι εννέα οργανώσεις οι οποίες αποτελούν την ΜΕΚ, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών έθεσαν τα πρώτα τους γερά θεμέλια και καθόρισαν τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΚ.

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής και αποτελεσματικής ομάδας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΜΕΚ, όπως και στον καθορισμό των στόχων της ΜΕΚ, αλλά και των επιδιώξεών της. Τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα και προτεραιότητες της ΜΕΚ, τα οποία είναι μεταξύ άλλων η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Καρκίνου, η δημιουργία Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου ως μετεξέλιξη της Εθνικής Επιτροπής, η δημιουργία σχεδίου δράσης για υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής, όπως και η δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων/δικτύων/ καρκίνων )(Comprehensive Cancer Center). Επιπρόσθετα καταγράφηκε η ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας (χειρουργικής ογκολογίας, νευρο-ογκολογίας νευροχειρουργικής, ιστοπαθολογίας και αιματολογικού τμήματος), της ψήφισης νομοθεσίας για την ανακουφιστική φροντίδα και ένταξης των υπηρεσιών στο ΓεΣΥ συμπεριλαμβανομένης της παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Με πνεύμα συνεργασίας για πρώτη φορά ιστορικά, οι οργανώσεις της ΜΕΚ καθόρισαν το όραμα, την αποστολή και την στρατηγική της ομάδας, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του κομμάτι με την εξειδίκευση του, ώστε όλοι μαζί, ισχύς εν τη ενώσει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ασθενείς με καρκίνο.

Με βασικό γνώμονα τη συναίνεση, το σεβασμό και την αμοιβαία υποστήριξη η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ προχωρά μπροστά και αρχίζει άμεσα την υλοποίηση δράσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της.

Χορηγός του εργαστηρίου ήταν η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως για την ευγενή στήριξή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου αποτελείται από εκπροσώπους των πιο κάτω οργανώσεων μελών της ΟΣΑΚ, οι οποίες εκπροσωπούν ογκολογικούς ασθενείς ή/και ομάδες ασθενών με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αιματολογικών καρκίνων, σπάνιων καρκίνων και του παιδικού καρκίνου:

 

  1. Europa Uomo Κύπρου
  2. Εuropa Donna Κύπρου
  3. Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου
  4. Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος «Ζωή»
  5. Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας
  6. Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών & Φίλων – ΠΑΣΥΚΑΦ
  7. Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας»
  8. Σύνδεσμος Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου
  9. Ένα Όνειρο μια Ευχή

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου