Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου ΟΣΑΚ: 7/4/2022 Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: ” Ο πλανήτης μας, η υγείας μας”

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

«Ο πλανήτης μας, η υγείας μας»

Η ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν αποτελούν το επίκεντρο της φετινής ημέρας της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας καθώς μεγάλο ποσοστό θανάτων οφείλεται σε περιβαλλοντικά αίτια και παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, κυρίως στην κλιματική κρίση. Επιπρόσθετα, λόγω Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά  οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα και τα περιστατικά καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) απαιτείται η  ανάληψη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη. Ως προς τούτο αναμένεται η εφαρμογή σχετικών δράσεων και στην Κύπρο από το αρμόδιο Υπουργείο, αφού χρέος μας είναι να επικεντρωθούμε στη δημόσια υγεία.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει την ανάγκη διασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπως και καλλιέργειας στον κάθε ένα μας ξεχωριστά της ευαισθητοποίησης, ώστε να γνωρίζει και αποφεύγει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως το κάπνισμα. Σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία της πρόληψης όπως και των σοβαρών εξωγενών και περιβαλλοντικών κινδύνων οι οποίοι αποτελούν τη σοβαρότερη αιτία πρόκλησης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία κα.

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι εξίσου σημαντικό να επενδύσει σε προγράμματα πρόληψης, όπως το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα πληθυσμιακού  Ελέγχου για Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Μαστού το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί. Παρόμοια προληπτικά προγράμματα πρέπει επεκταθούν και να είναι διαθέσιμα στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022- αποτελεί μια αφορμή για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της υιοθέτησης μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και οι οργανωμένοι ασθενείς, όπως καθορίζεται και από το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας «Ο Πλανήτης μας, η υγείας μας», καλούν όλους να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση μιας σωστής, υγιεινής και  ισορροπημένης διατροφής, η οποία να περιλαμβάνει τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να συμβάλουν στη διατήρηση και θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η διατροφή αποτελεί το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό, καθώς μέσω μιας σωστής διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου επικρατεί η μεσογειακή διατροφή είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς αποδεδειγμένα η  μεσογειακή διατροφή έχει αναδειχθεί μιας από τις καλύτερες επιλογές καθώς βάσει διεθνών ερευνών αποτελεί τη βάση για την ενδυνάμωση του οργανισμού και την καταπολέμηση πολλών προβλημάτων υγείας.

Τέλος η ΟΣΑΚ τονίζει ότι ένας από τους στρατηγικούς της στόχους είναι η προώθηση και υπεράσπιση πολιτικών ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνων για χρόνιες ασθένειες και η βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα η ανάληψη πρωτοβουλιών και εκστρατειών με στόχο να συμβάλει όπως και όπου μπορεί στον τομέα της πρόληψης.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου