Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: 01/07/2017 Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τα φάρμακα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Το μέσο απόκτησης εφοδίων για μια αποτελεσματική και δυναμική εκπροσώπηση των ασθενών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου εκπαίδευσης εκπροσώπων των ασθενών στον τομέα των φαρμάκων: «Μαθαίνω και διεκδικώ την αλλαγή στον τομέα της υγείας». Το εργαστήρι διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) το Σάββατο, 1 Ιουλίου με ομιλητές τους: Αρτούρο Ισσέγιεκ και Μάριο Κουλούμα. Το εργαστήρι αυτό βασίστηκε στην πρακτική και σε πραγματικά σενάρια.

Μετά την απόφαση για συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών στις Ad Hoc Επιτροπές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, προτεραιότητα της ΠΟΣΠΦ στην παρούσα φάση είναι η διασφάλιση της υποχρεωτικής συμμετοχής της Ομοσπονδίας στην Επιτροπή Φαρμάκων. Ως εκ τούτου η ΠΟΣΠΦ επιμορφώνει και εκπαιδεύει συνεχώς τα μέλη της με κύριο μέλημα της να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα και γνώσεις στα μέλη της προκειμένου να καταστήσει τους εκπροσώπους της ικανούς συνομιλητές,  οι οποίοι θα είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσουν και να αναδείξουν τη θέση και την άποψη του ασθενούς, όπως και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ασθενών, μέσα από την τεκμηριωμένη, δημιουργική και εποικοδομητική συμμετοχή τους.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν πέρα των 20 εκπροσώπων των συνδέσμων μελών της ΠΟΣΠΦ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση άμεσα και με ιδιαίτερη  χαρά, αλλά και με μεγάλη θέληση και δέσμευση για την βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προασπίσουν τα συμφέροντα των ασθενών με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι γεγονός ότι οι ασθενείς πλέον έχουν βγει στην πρώτη γραμμή. Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και τη βελτίωση των γνώσεων τους, έχουν ήδη ξεκινήσει να συμμετέχουν στις Ad Hoc Επιτροπές με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Τελικός στόχος, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση να δύνανται να συνδιαμορφώσουν πολιτικές, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται.

Χορηγός του εργαστηρίου ήταν η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως για την ευγενή στήριξή της.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου