Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 05.02.2016

Οι οργανωμένοι ασθενείς αναλαμβάνουν δράση για τη δημόσια υγεία

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη μια παραπομπή του Γενικού Συστήματος Υγείας σε βάθος χρόνου, ήδη η δημόσια υγεία βρίσκεται σε «κώμα» γι αυτό και χαιρετίζει τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται  από τον Υπουργό Υγείας για την εφαρμογή του.

Ύστερα από την επίσημη ενημέρωση την οποία είχε σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας την περασμένη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, για τους σχεδιασμούς και τα ενδιάμεσα βήματα («μίνι-ΓεΣΥ»), παρακαλεί θερμά όλους όπως κατευνάσουν τα πνεύματα μέχρις ότου γίνει η ανάλογη ενημέρωση και πληροφόρηση.

Εν μέσω απεργιών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δηλώσεων του τύπου όλοι ενδιαφέρονται για το συμφέρον των ασθενών, αλλά… οι ίδιοι οι ασθενείς τονίζουν ότι  πρέπει να έχουν και ρόλο αλλά και λόγο.

Γι’ αυτό και η ΠΟΣΠΦ η οποία εκπροσωπεί όλους σχεδόν τους συνδέσμους των ασθενών, θα αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να φέρει όλους τους εμπλεκομένους σε διάλογο αλλά και προ των ευθυνών τους, με στόχο να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια δεν αφήνουν το ΓεΣΥ να προχωρήσει. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές.

Συστήνει επίσης όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι σταθούν συνεργάτες των προσπαθειών οι οποίες γίνονται, γίνουν υποστηρικτές στο διάλογο αλλά και «εργάτες» για την εφαρμογή ενός καθολικού ΓεΣΥ.

Τέλος η ΠΟΣΠΦ υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε ένα σύστημα υγείας που πνέει τα λοίσθια, πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Είναι καιρός τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα εθνικό ζήτημα, ευαίσθητης υφής το οποίο θα πρέπει να δούμε με την οπτική γωνία του ανθρώπου ο οποίος υποφέρει. Ήρθε η ώρα επιτέλους το θέμα της Υγείας, να μπει στο σωστό δρόμο αν θέλουμε να λέμε  ότι ζούμε σε ένα κράτος Ευνομούμενο, Ανθρωποκεντρικό και Ευρωπαϊκό.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου