Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Νέα

Δελτίο Τύπου: 09 Ιουνίου 2023 – Απαράδεκτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της περίπτωσης ηλικιωμένης που πέθανε μετά απο κατάποση καυστικού υγρού σε νοσηλευτήριο

Με αφορμή το περσινό περιστατικό που είδε ξανά το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, σχετικά με την ηλικιωμένη που βρήκε φρικτό θάνατο μετά απο κατάποση καυστικού υγρού στο Γ.Ν. Λευκωσίας, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση:

Ως δυο οργανισμοί που είμαστε ταγμένοι στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών και των ηλικιωμένων της χώρας μας, είμαστε άκρως απογοητευμένοι από τη στάση του κράτους όσον αφορά στη διαλεύκανση περιστατικών κακοποιητικών συμπεριφορών εναντίον των ηλικιωμένων ασθενών και στην καταδίκη των ενόχων. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο του ΟΚΥπΥ όσο και της κυβέρνησης, ότι όλες οι υποθέσεις διερευνώνται και λαμβάνονται μέτρα, ήρθε ξανά στο φως αυτό το περιστατικό για να μας θυμίσει ότι στην Κύπρο ξέρουμε να κρύβουμε πολύ καλά τη σκόνη κάτω από το χαλί.

Πως είναι δυνατόν μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο να μην υπάρξει οποιοδήποτε πόρισμα από την Αστυνομία και τον ΟΚΥπΥ για ένα περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με πολύ οδυνηρό τρόπο; Πως είναι δυνατόν ο Διευθυντής του Γ.Ν. Λευκωσίας να μην απαιτήσει τουλάχιστον να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί και να αντιδράσει; Επειδή φαίνεται ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση κάποιων να αναλάβουν δράση, απαιτούμε εμείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Υπουργό Υγείας, την Αστυνομία Κύπρου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον ΟΚΥπΥ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξηγήσουν στον Κυπριακό λαό γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και πολλές άλλες, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί και δεν έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει επιτέλους έναν κοινωνικό διάλογο για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι της χώρας μας, να βάλει φρένο στην κακοποίηση των ηλικιωμένων και να αναχαιτίσει τον ηλικιακό ρατσισμό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, δράσεις για την καταπολέμηση αυτών των συμπεριφορών και να εντείνουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των ηλικιωμένων μας σε όλα τα επίπεδα.

 

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου