Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 09/02/2019 Έκκληση για Συνεργασία Επιστημονικών Εταιριών με ΟΑΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

1 Φεβρουαρίου 2019

 Προς Προέδρους και Μέλη

Επιστημονικών Εταιριών ΠΙΣ

 Αξιότιμες Κυρίες, Κύριοι,

 Θέμα: Έκκληση για συνεργασία με Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας

Με την παρούσα επιστολή ως το Οργανωμένο Κίνημα των Ασθενών επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας η οποία οφείλεται στην απροθυμία των επιστημονικών Εταιρειών να συνεργαστούν και να συμμετέχουν στον διάλογο με τον ΟΑΥ για βελτίωση των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν τις ιατρικές πράξεις εντός του ΓεΣΥ. Γνωρίζουμε ότι το ΓεΣΥ ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προβλήματα, όμως με τη στάση άρνησης συνεργασίας των επιστημονικών Εταιρειών είναι αναμενόμενο ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι πολλαπλάσια απ’ όσα θα ήταν με την ενεργή συμμετοχή σας.

Κατανοούνε πλήρως ότι από τη δική σας πλευρά υπάρχουν απορίες, κενά και αρκετά προβλήματα τα οποία έχετε εντοπίσει. Πιστεύουμε έντονα και είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τη δική σας συμβολή και εμπειρογνωμοσύνη οι κανονισμοί εφαρμογής του ΓεΣΥ θα βελτιωθούν. Θεωρούμε καθήκον σας, από τη στιγμή που έχετε εντοπίσει κάποια λάθη, όπως διαβουλευτείτε εποικοδομητικά και υποβάλετε τις εισηγήσεις σας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις για ένα καλύτερο ΓεΣΥ πράττοντας το σωστό προς όφελος των ασθενών.

Από την πλευρά του ΟΑΥ έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις σας και θα τις ενσωματώσει εκεί και όπου αυτό είναι εφικτό. Εννοείται ότι η στήριξη από πλευράς της ΠΟΣΠΦ είναι δεδομένη για όσα αιτήματα κρίνουμε λογικά και τεκμηριωμένα και ότι θα ασκήσουμε πίεση προς τον ΟΑΥ (μέσα και από την συμμετοχή του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. του οργανισμού), σε περίπτωση που δεν υιοθετήσει μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα του ΓεΣΥ.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί έτσι όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. Βέβαια παρά τις διαφωνίες στην φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό μέσω της άρνησης συνεργασίας να αναμένεται η ύπαρξη προβλημάτων με στόχο κάποιοι να επικαλούνται ότι έχουν δικαιωθεί οι θέσεις τους.  Η στήριξη των επιστημονικών Εταιρειών είναι απαραίτητη, ώστε το ΓεΣΥ να είναι ολοκληρωμένο και διαμορφωμένο στη βάση της Κυπριακής πραγματικότητας. Μέσα από την αποχή και την άρνηση συνεργασίας το μόνο που θα επιτευχθεί είναι το ΓεΣΥ να παρουσιάζει αχρείαστα προβλήματα για τα οποία δικαιολογημένα θα φέρετε μερίδιο ευθύνης.

Προς τούτο θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Απευθύνουμε έκκληση προς τις Επιστημονικές Εταιρείες για συνεργασία με τον ΟΑΥ. Με τη μη συμμετοχή των επιστημονικών Εταιρειών το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μην βελτιώνονται πράγματα τα οποία έπρεπε να βελτιωθούν και είναι κρίμα να την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι ασθενείς.

Ευελπιστούμε ότι θα αφουγκραστείτε τις ανησυχίες των ασθενών και ότι με ύψιστο αίσθημα ευθύνης θα πράξετε το σωστό για εσάς και τους ασθενείς, συμβάλλοντας στη βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου