Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 1/6/2021: 2 Χρόνια ζωής ΓεΣΥ

Δυο χρόνια έχουν περάσει από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ένα σύστημα υγείας το οποίο κανείς δεν περίμενε να υλοποιηθεί και όμως μετουσιώθηκε σε πράξη ύστερα από πολλούς αγώνες στους οποίους πρωτεργάτες ήταν οι οργανωμένοι ασθενείς οι οποίοι πίστεψαν καθολικά σε αυτό. Καθοριστική βέβαια ήταν  η συμβολή του τέως Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη ο οποίος έδωσε σκληρές μάχες για την εισαγωγή του, όπως και του νυν Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος εργάστηκε σκληρά για την εφαρμογή του.

Επιτέλους η Κύπρος πλέον μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει ένα καθολικό, αλληλέγγυο, μονοασφαλιστικό σύστημα το οποίο διασφαλίζει την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας. Σημαντικότατη είναι και η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού γιατρού ανηλίκων και ενηλίκων. Για πρώτη φορά έχει διασφαλιστεί η παροχή φαρμάκων με ελάχιστη συμπληρωμή 1 ευρώ καθώς και το δικαίωμα επιλογής άλλων φαρμάκων σε προσιτές τιμές μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς. Παράλληλα οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα για θεραπεία εξειδικευμένων θεμάτων υγείας, ενώ προωθείται ο ηλεκτρονικός φάκελος.

 

Αναμφίβολα, όπως οι οργανωμένοι ασθενείς έχουν τονίσει άπειρες φορές, το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και μεταρρύθμιση η οποία έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίο ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς για την αποφασιστικότητά του για την υλοποίηση και την εφαρμογή του συστήματος Υγείας, καθώς και η εθνική συναίνεση και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και της βουλής.

Ως νεοσύστατο σύστημα το ΓεΣΥ παρουσιάζει αδυναμίες, κενά και ελλείψεις τα οποία όμως ήταν αναμενόμενα. Παρόλα αυτά η Πανδημία ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη και τη χρησιμότητά του, όπως και το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου το οποίο να εξυπηρετεί καθολικά και με ισότητα τους πολίτες για κάθε υγειονομική τους ανάγκη.

Αυτό το οποίο προέχει είναι η περιφρούρηση και διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στη σωστή τους πορεία, διατηρώντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και φιλοσοφία, ενώ όποιες βελτιώσεις του συστήματος θα πρέπει να εδράζονται πάντοτε στην υπάρχουσα φιλοσοφία του.

Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεχή βελτίωση του ΓεΣΥ. Στόχος η τελειοποίησή του, με τρόπο κατά τον οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Tέλος οι οργανωμένοι ασθενείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι εργάζονται καθημερινά για τη σωστή εφαρμογή και βελτίωση του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει στους λειτουργούς, διεύθυνση και ΔΣ του ΟΑΥ με τους οποίους διατηρούν στενή συνεργασία.

 

 

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου