Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 10/3/2021 Επιεικώς απαράδεκτη η μη συμμετοχή της ΟΣΑΚ στην Τεχνική Επιτροπή για την ποιότητα των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΓεΣΥ

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) τη μη συμμετοχή της, στην Τεχνική Επιτροπή η οποία αξιολογεί προτάσεις/ εισηγήσεις για την υιοθέτηση και την προσαρμογή διεθνών κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων.

Ενώ η ΟΣΑΚ ήταν ο μοναδικός φορέας ο οποίος υπερασπίστηκε τόσο σθεναρά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την προώθηση της ποιότητας από την αρχή, με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για την απουσία της. Ταυτόχρονα από την συγκεκριμένη επιτροπή απουσιάζει το Υπουργείο Υγείας που βάσει αρμοδιότητας εποπτεύει τη δημόσια υγεία.

Η ΟΣΑΚ από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ΓεΣΥ, υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης του επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας οι οποίες προσφέρονται στους Κύπριους πολίτες, μέσα από την εφαρμογή ελέγχου, δεικτών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Επικροτεί λοιπόν τη δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής η οποία ήταν άκρως αναγκαία. Τονίζει όμως ότι η συμμετοχή της αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ. Σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθεί να αποφασίζουν άλλοι για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, ερήμην των ασθενών. Το ΓεΣΥ ανήκει σ΄ αυτούς και θα πρέπει επιτέλους αυτό να γίνει κατανοητό.

Η ΟΣΑΚ υπενθυμίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της ΚΔ με απόφασή του έχει εγκρίνει τη σύσταση και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης το οποίο θα έχει την ευθύνη για την εισαγωγή και παρακολούθηση βέλτιστων κλινικών πρακτικών και κλινικών πρωτοκόλλων στο σύστημα υγείας της Κύπρου. Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας έχει προχωρήσει στη σύσταση της συντονιστικής επιτροπής για το εν λόγω Εθνικό Κέντρο.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου