Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 12.02.2016

Η Δημόσια Υγεία στο και πέντε

Καιρός να σταματήσουν οι διαγνώσεις και να περάσουμε στο στάδιο της θεραπείας

Συνάντηση ΠΟΣΠΦ με Εμπλεκόμενους στα θέματα δημόσιας υγείας

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ύστερα από πρόσκληση  της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) ΠΟΣΠΦ σημαντικός αριθμός εμπλεκομένων στα θέματα υγείας: Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ) και  Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν και να παραθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη ως προς την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Έγινε παραδοχή από όλους ότι τα προβλήματα είναι πολλά και χρήσουν άμεσης επίλυσης αφού όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνούν ότι βρισκόμαστε στο και πέντε, και όχι στο παρά πέντε.

Κοινός παρονομαστής η ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Και για να πάμε μπροστά, ζητείται από όλους η πολιτική βούληση , και η μεγάλη απόφαση να επενδύσουμε στο ζωτικό τομέα της υγείας.

Η συνάντηση κατέληξε σε κοινές διαπιστώσεις: Γι’ αυτό αποφάσισαν όλοι ομόφωνα όπως σταματήσουν επιτέλους οι διαγνώσεις και να περάσουμε στη θεραπεία:- την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων, με τη συμμετοχή όλων στο διάλογο, ξεκινώντας από την οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Με τελικό στόχο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα δεκαετιών: ένα καθολικό, γενικό σύστημα υγείας όπου ο ασθενής θα έχει την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου και θα απολαμβάνει ποιότητα στην υγεία.

Μετά την εποικοδομητική συνάντηση διανοίχτηκε κανάλι επικοινωνίας το οποίο καθιστά ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών υγείας συνεργάτες. Η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ασθενών και  επαγγελματιών υγείας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα θεσμοθετηθεί.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου