Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 12/09/2017 Ασφάλεια και ευπρεπής συμπεριφορά στα κρατικά νοσοκομεία

Η ΠΟΣΠΦ εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους επαγγελματίες υγείας και ειδικά τους γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τελευταία έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά βίας από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες από οποιονδήποτε βρίσκεται στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι σχέσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας, των ληπτών των υπηρεσιών και των συγγενών τους, πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό και ευγένεια.

Όταν κάποιος νιώσει ότι έχει παράπονο πρέπει να το αναφέρει με ευπρέπεια στους αρμόδιους.

Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι προνοούν αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε οποιοδήποτε πολίτη και η αστυνομία έχει την ευθύνη να οδηγεί τα άτομα τα οποία παραβαίνουν τη νομοθεσία στα δικαστήρια και αυτά σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιβάλλουν τις απαιτούμενες ποινές.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους με επαγγελματισμό και σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών, επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και κατανόηση στον ανθρώπινο πόνο και αγωνία, τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών τους.

Η ΠΟΣΠΦ συμφωνεί με μέτρα τα οποία θα προστατέψουν την ομαλή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών καλύτερα, αλλά και τα δικαιώματα όσων εργάζονται σε αυτά. Η ευπρεπής συμπεριφορά είναι υποχρέωση όλων. Επίσης θεωρεί σημαντική την αυστηρή τήρηση του ωραρίου επίσκεψης.

Ήδη στα νοσοκομεία μας είναι τοποθετημένοι αστυνομικοί και η ΠΟΣΠΦ θεωρεί ότι αυτοί είναι οι καταλληλότεροι για να επιβάλλουν την τάξη και να συλλαμβάνουν όποιον συμπεριφέρεται απαράδεκτα. Διαφωνεί ωστόσο στη μετατροπή των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε αστυνομοκρατούμενα υποστατικά.

Εδώ και κάποια χρόνια στα κρατικά νοσηλευτήρια υπάρχει λειτουργός παραπόνων με σκοπό τη διερεύνηση παραπόνων των ασθενών και τη διαμεσολάβηση για επίλυση προβλημάτων και όπου διαπιστώνεται ευθύνη οποιουδήποτε επαγγελματία υγείας, το θέμα θα έπρεπε να προωθείται στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας.

Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος σύμφωνα με τα παράπονα δε λειτουργεί ικανοποιητικά.

Γι’ αυτό και η ΠΟΣΠΦ επιμένει στη σωστή λειτουργία του ,έτσι ώστε να αποφεύγονται τα παρατράγουδα τα οποία παρατηρούνται κατά διαστήματα.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου