Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: 13 Ιουνίου 2023 – Έκκλση σε ΟΑΥ και Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση έναντι των ασθενών να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Θέση της ΟΣΑΚ είναι ότι οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς που τις χρειάζονται, μακριά όμως από καταχρήσεις και άσκοπή χρήση του Σύστηματος η οποία οδηγεί στην πτώση της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι φυσιοθεραπευτές.

Εάν στο σύστημα παρατηρούνται καταχρήσεις, ο ΟΑΥ οφείλει να τις εντοπίσει και να επιβάλει τιμωρία σε αυτούς που καταχρώνται του ΓεΣΥ. Οι αυξημένες παραπομπές ασθενών σε φυσιοθεραπεία, όταν αυτές δεν είναι τεκμηριωμένες από τον γιατρό, αναπόφευκτα επηρεάζουν και το ύψος της αποζημίωσης των φυσιοθεραπευτών. Εάν όντως παρατηρείται υπερβολικός αριθμός παραπομπών, ο ΟΑΥ οφείλει να θέσει τα όρια του.

Από την άλλη, θεωρούμε ότι καμία διαφωνία δεν μπορεί να γεφυρωθεί εάν δεν διεξαχθεί σωστός και εποικοδομητικός διάλογος.

Η μη διεξαγωγή διαλόγου και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών οδηγεί σε αφάνταστη ταλαιπωρία των ασθενών αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όποια θεραπεία ακολουθούν.

Η ΟΣΑΚ καλεί τόσο τον ΟΑΥ όσο και τους επαγγελματίες να θέσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του ασθενή και να προχωρήσουν σε διάλογο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Οι δογματικές τοποθετήσεις είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, μόνο αρνητικά επηρεάζουν τους  κύπριους ασθενείς αφού απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου