Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 13/09/2016 Εργαστήρι Εκπαίδευσης Ασθενών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Για μια τεκμηριωμένη και δημιουργική συμμετοχή των ασθενών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ολοήμερο εργαστήρι εκπαίδευσης εκπροσώπων των ασθενών στον τομέα των φαρμάκων: «Μαθαίνω και διεκδικώ την αλλαγή στον τομέα της υγείας». Το εργαστήρι διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου με ομιλητές τους: Δρ. Γεώργιο Σαμούτη, Αρτούρος Ισσέγιεκ, Στέλλα Κυριακίδου και Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου οι οποίοι αφιλοκερδώς και με γνώμονα πάντα το καλό του ασθενή, παρείχαν την επιστημονική τεκμηρίωση και εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετά από την πρόσφατη και πολύ θετική εξέλιξη της ψήφισης νομοθεσίας για υποχρεωτική διαβούλευση του κράτους με την ΠΟΣΠΦ για θέματα που αφορούν τους ασθενείς, αλλά και της συμμετοχής τους στις Ad Hoc Επιτροπές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η ΠΟΣΠΦ  ανέλαβε να επιμορφώσει και να παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα και γνώσεις στα μέλη της προκειμένου να καταστήσει τους εκπροσώπους της ικανούς συνομιλητές,  οι οποίοι θα είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσουν και να αναδείξουν τη θέση και την άποψη του ασθενούς, όπως και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ασθενών, μέσα από την τεκμηριωμένη, δημιουργική και εποικοδομητική συμμετοχή τους.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν πέρα των 40 εκπροσώπων των συνδέσμων μελών της ΠΟΣΠΦ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση άμεσα και με ιδιαίτερη  χαρά, αλλά και με μεγάλη θέληση και δέσμευση για την βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προασπίσουν τα συμφέροντα των ασθενών με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως όλα καταδεικνύουν οι ασθενείς έχουν βγει στην πρώτη γραμμή και δηλώνουν πανέτοιμοι να προβούν στην κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση αξιοποιώντας σωστά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις Ad Hoc Επιτροπές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Ναι οι ασθενείς πλέον δεν αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο στο τραπέζι του διαλόγου , αλλά έχουν ρόλο, λόγο και μάλιστα τεκμηριωμένο. Τελικός στόχος, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση να δύνανται να συνδιαμορφώσουν πολιτικές, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται.

Χορηγός του εργαστηρίου ήταν η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως για την ευγενή στήριξή της.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου