Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 14/4/2021 Όχι ΟΣΑΚ σε ετσιθελικές και ανέφικτες αποφάσεις Διαμαρτυρία ΟΣΑΚ ως προς την απόφαση της Αρχής Αδειών Εράνων για δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού

Η ΟΣΑΚ καλεί τα μέλη της να μην εφαρμόσουν την απόφαση της Αρχής Αδειών Εράνων, κάθε φορά που παίρνουν άδεια για διενέργεια εράνου να χρειάζεται να δημιουργούν νέο τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται σύμφωνα με ανακοίνωση της, για μια απόφαση ετσιθελική και ανέφικτη.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των οργανωμένων ασθενών, η απόφαση αυτή δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης, ως οφείλεται βάση και της ισχύουσας νομοθεσίας «Περί της Διαδικασίας Διαβούλευσης Κρατικών και Άλλων Υπηρεσιών σε Θέματα που Αφορούν Ασθενείς».

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών υπογραμμίζει ότι όλες οι οργανώσεις της είναι υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου, γι’ αυτό και τηρούν και συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου και της πολιτείας, αποστέλλουν τους ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς στις αρμόδιες αρχές κάθε χρόνο και είναι ανοικτές σε έλεγχο.

Αναμφίβολα η απόφαση αυτή προκαλεί αχρείαστη και περιττή ταλαιπωρία στους συνδέσμους ασθενών οι οποίοι κατά κύριο λόγο λειτουργούν μέσω εθελοντών, δεδομένου ότι η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν αυτό ζητείται κάθε φορά που ένας σύνδεσμος προχωρεί στη διενέργεια εράνου ή εκδήλωσης για τη συλλογή χρημάτων.

Οι εθελοντές οι οποίοι εργάζονται στις οργανώσεις ασθενών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, αναπληρώνοντας τις υποχρεώσεις και τα κενά της πολιτείας. Αντί να λαμβάνουν τη δέουσα εκτίμηση και σεβασμό έρχονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία η οποία καθιστά δυσκολότερο το έργο τους.

Τέλος η ΟΣΑΚ καλεί την Αρχή Αδειών Εράνων, ως ένδειξη αναγνώρισης του τεράστιου και θεάρεστου έργου το οποίο επιτελούν οι εθελοντές να προσέλθει σε διαβούλευση, ώστε να εξευρεθεί μια λύση η οποία να εξυπηρετεί τον έλεγχο και τη διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα και τις οργανώσεις ασθενών.

Μέχρι τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΑΚ έχει ομόφωνα αποφασίσει όπως όλες οι οργανώσεις της προχωρήσουν με τη δημιουργία ξεχωριστού τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα διενεργούν εράνους  και θα μηδενίζεται με το πέρας του και θα χρησιμοποιείται και πάλι όταν παραστεί ανάγκη.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου