Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 17/02/2017 Μνημείο ανεπάρκειας και αναλγησίας της πολιτείας για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις

Η κατάσταση η οποία επικρατεί στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας μόνο ντροπή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί αλλά και πολύ θυμό για την εδώ και δεκαετίες ανυπαρξία του Κράτους για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαμονής και περίθαλψης των συνανθρώπων μας που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

Mε αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα έλλειψης ζεστού νερού στο νοσοκομείο Αθαλάσσας και άλλα αμέτρητα προβλήματα που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά, η  ΠΟΣΠΦ τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει αξιοπρεπή στέγη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους ασθενείς με ψυχικά νοσήματα που διαμένουν στο χώρο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να δράσει άμεσα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου ψυχικής υγείας. Μόνον έτσι θα μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν αξιοπρεπή, ποιοτική φροντίδα και διαβίωση, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι νοσηλευτές θα μπορούν μέσα από ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον να επιτελούν στο ακέραιο τις υπηρεσίες τους.

Αν και το θέμα απασχολεί κατά καιρούς τα μέσα ενημέρωσης, ήρθε επιτέλους η ώρα η πολιτεία να ασχοληθεί με σοβαρότητα με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού τα άτομα με ψυχικές παθήσεις δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου άτομα με νοητικά και όχι ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία επίσης φιλοξενούνται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, να μεταφερθούν σε εξειδικευμένους χώρους, ειδικά διαρρυθμισμένους για αυτά.

Η ΠΟΣΠΦ θα παρακολουθεί με αγωνία τις ενέργειες του κράτους, και  δε θα διστάσει  να κακίζει τα κακώς έχοντα και να παρεμβαίνει  συνεχώς και ουσιαστικά για τη λύση του προβλήματος. Ο τομέας της υγείας, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά χρειάζεται άμεσες επενδύσεις εδώ και τώρα για το συμφέρον όλων.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου