Σε σχέση με την ανακοίνωση του Δρος Χάρη Αρμεύτη η ΕΕ της ΠΟΣΠΦ ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που εκφράζονται από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, αντιπροσωπεύουν τις θέσεις της ΠΟΣΠΦ και των μελών της.
Η εισαγωγή στην Κύπρο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των οργανώσεων των ασθενών και μετά από δεκαετίες παλινδρομήσεων και αναβλητικότητας, η πολιτεία αποφάσισε μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις στις οποίες είχαν τεθεί όλα τα επιχειρήματα και θέσεις και έχει ψηφίσει ομόφωνα το παρόν ΓΕΣΥ, ένα καθολικό, αλληλέγγυο σύστημα υγείας, το οποίο διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.
Ο ασθενείς και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, γνωρίζοντας τα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας υγείας είτε αυτή προφέρεται από τον κρατικό τομέα είτε από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν ταχθεί και αγωνιστεί για την προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει γενικό σύστημα υγείας. Το αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία και το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος που δεν είναι άλλο από την υγεία, δυστυχώς παραμένει προνόμιο των ολίγων.
Ο μοναδικός στόχος των οργανώσεων των ασθενών είναι η διεκδίκηση και εφαρμογή των δικαιωμάτων τους και θεωρούμε περιττές τις υποδείξεις από τους οποιουσδήποτε για το ρόλο που πρέπει να έχουμε, γιατί εμείς που ζούμε καθημερινά με μια χρόνια πάθηση γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιοδήποτε ποια είναι τα συμφέροντα μας και το καλό μας, και δεν έχουμε κανένα άλλο συμφέρον ή φιλοδοξία. Αντιθέτως οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι αυτό που έχουν ως κύριο στόχο διεκδίκησης και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αθέμιτο, είναι τα επαγγελματικά και άλλα συμφέροντά τους.
Το ΓεΣΥ σίγουρα δεν είναι το τέλειο σύστημα υγείας, και όσοι προσδοκούν σε αυτό μάλλον δεν θέλουν ποτέ να εφαρμοστεί γενικό σύστημα υγείας, αλλά το ΓΕΣΥ βασίζεται πάνω σε σωστούς πυλώνες όπως αυτούς της καθολικότητας, της αλληλεγγύης, της επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου και της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Αναγνωρίζουμε ότι το ΓΕΣΥ θα έχει προβλήματα στην εφαρμογή του. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται από το θεσμικό όργανο των ιατρών ΠΙΣ τις οποίες και εμείς συζητούμε και προσπαθούμε μέσα από τη δική μας παρέμβαση να επιλύσουμε. Επίσης και εμείς έχουμε τους δικούς μας προβληματισμούς και ανησυχίες τις οποίες συζητούμε με τον ΟΑΥ, με στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, μέσα από έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο.
Σημειώνουμε ότι οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους εκτιμούν βαθύτατα τους λειτουργούς της υγείας και ειδικότερα τους γιατρούς που καθημερινά βρίσκονται δίπλα από τους ασθενείς και δίνουν μαζί τον αγώνα για τη θεραπεία τους.
Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα των γιατρών να αποφασίσουν μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και σωστή πληροφόρηση αν θα συνεργαστούν και ενταχθούν στο ΓΕΣΥ ή αν θα επιλέξουν να παραμείνουν εκτός.
Παρόλα αυτά, κανένας δεν έχει δικαίωμα να εργάζεται και να παροτρύνει και άλλους για την ανατροπή της μεταρρύθμισης της υγείας και να στερήσει από τον Κύπριο πολίτη το δικαίωμα του σε ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που τίθενται στο ένα από τα δύο έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί χθες, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί και πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να τις σεβόμαστε κα ιδίως όταν αυτές ψηφίζονται ομόφωνα από τη Βουλή, η αυτονόμηση των Κρατικών νοσηλευτηρίων δεν αποτελεί προϋπόθεση αλλά θα είναι μια παράλληλη διαδικασία που θα αρχίσει το 2019 και θα τελειώσει το αργότερο το 2024.
Για τα κλινικά πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας που απουσιάζουν εδώ και δεκαετίες, και διερωτόμαστε πως εργάζεστε μέχρι σήμερα χωρίς αυτά, εμείς πρώτοι εδώ και χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε ότι αποτελούσε υποχρέωση του ιατρικού κόσμου και των αρμοδίων φορέων να τα δημιουργήσουν. Βέβαια με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αυτό αποτελεί υποχρέωση και ήδη άρχισαν να δημιουργούνται.
Καλούμε τον ΟΑΥ να ενημερώσει τον κάθε ένα γιατρό ξεχωριστά για τους όρους συμμετοχής στο ΓΕΣΥ και από εκεί και πέρα ελεύθερα να αποφασίσει για την ένταξη του ή όχι. Οι δε αμοιβές των γιατρών συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη την επιστημοσύνη και ευθύνη των ιατρών αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν από τη σφαιρικότητα του προϋπολογισμού.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ έγινε μέσα από μελέτη από διεθνή εταιρεία που εξειδικεύεται στα θέματα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της Κύπρου και της κατασπατάλησης των πόρων που διατίθενται στην υγεία. Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ κα εάν διαφανεί ότι κάποιος τομέας είναι υποχρηματοδοτημένος θα απαιτηθεί η επιπρόσθετη επένδυση απο πλευράς της κυβέρνησης.
Υποστηρίζουμε το διαχωρισμό της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου και της έγκαιρης καταβολής της και το έχουμε συζητήσει τόσο με τον Υπουργό Υγείας όσο και με τον ΟΑΥ.
Το ΓΕΣΥ που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή των αντιπροσώπων καθορίζεται ως μονοασφαλιστικό και οι οποιεσδήποτε πλέον συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό, πιστεύουμε ότι δεν προσθέτουν τίποτε στην όλη συζήτηση που πρέπει να επικεντρώνεται σήμερα στην επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Καλούμε όλους σας και όλους τους εμπλεκόμενους στην υγεία να στηρίξουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ προς όφελος του Κύπριου πολίτη και του ασθενή.
2023 © ΟΣΑΚ – Διατηρώντας κάθε δικαίωμα | Πολιτική Cookies | Πολιτική Απορρήτου | Όροι & Προϋποθέσεις