Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 18/12/2016 Άμεση συμμετοχή της ΠΟΣΠΦ στον διάλογο για ΓεΣΥ και Αυτονόμηση

Την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία για το ότι η ΠΟΣΠΦ, το οργανωμένο κίνημα των ασθενών αποκλείστηκε από το διάλογο για τα θέματα που αφορούν την Αυτονόμηση και το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) εξέφρασε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) μέσω επιστολής. Συγκεκριμένα η ΠΟΣΠΦ δεν προσκλήθηκε να παραστεί στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ημερομηνίας 17/11, κατά την οποία συζητήθηκαν τα δυο νομοσχέδια, ενώ πρόκειται για πελώριας σημασίας θέματα της μεταρρύθμισης και που θα έχουν τρομερό  αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών.

Η ΠΟΣΠΦ τονίζει ότι δε νοείται η ίδια η Βουλή η οποία ψήφισε νόμο για υποχρεωτική διαβούλευση του Κράτους με την ΠΟΣΠΦ καθιστώντας την και επίσημα κοινωνικό εταίρο, να αποκλείει την Ομοσπονδία Ασθενών από τη συζήτηση τέτοιων νομοσχεδίων που θα καθορίσουν τα θέματα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας των ασθενών και όλων των πολιτών.

Η ΠΟΣΠΦ έχει σοβαρές ενστάσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τα δύο νομοσχέδια και θα πρέπει να ακουστεί το αίτημα της για άμεση συμμετοχή και εμπλοκή της στο διάλογο. Απόφαση μάλιστα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΦ είναι όπως αντιδράσουν δυναμικά εάν συνεχιστούν πρακτικές του παρελθόντος και κυρίως επειδή αφορούν τα σοβαρότατα θέματα της υγείας.

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή που στάλθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με κοινοποίηση στους Πολιτικούς Αρχηγούς:

18 Νοεμβρίου 2016

Πρόεδρο Βουλής

Κύριο Δημήτρη Συλλούρη

Φαξ: 22677201

 

Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Φαξ: 22668219

 

Κοιν.: Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

 

Θέμα:  Συμμετοχή ΠΟΣΠΦ στις συνεδρίες για ΓεΣΥ και Αυτονόμηση

 Αναφορικά με τα δυο νομοσχέδια: α) Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και β) τον Περί Ιδρύσεως Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο του 2016, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/11, θα θέλαμε ως το οργανωμένο κίνημα των ασθενών να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, αφού δεν προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην εν λόγω συνεδρία.

Σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ),ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2016, τα μέλη μας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους ως προς το ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά ερήμην μας και εν τη απουσία μας θέματα που αφορούν τους ασθενείς και που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή και την υγεία τους, καθώς επίσης τις ανησυχίες για τη μεθοδολογία που ακολουθείται και τα πολλά ερωτήματα και παρατηρήσεις που υπάρχουν και που χρίζουν εντατικής συζήτησης και κατάληξης.

Η πράξη αυτή δε, αντιτίθεται στη νομοθεσία την οποία η ίδια η Βουλή έχει ψηφίσει και θέσει σε εφαρμογή. (περί της Διαδικασίας Διαβούλευσης Κρατικών και Άλλων Υπηρεσιών σε Θέματα που Αφορούν Ασθενείς Νόμος του 2016). Δεδομένης της νομοθεσίας η οποία καθορίζει την ΠΟΣΠΦ ως τον κοινωνικό εταίρο του κράτους για θέματα που αφορούν τους ασθενείς, ζητούμε την άμεση εμπλοκή των ασθενών στις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το ΓεΣΥ και την Αυτονόμηση και τα οποία αποτελούν τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας είναι ότι δεν θα δεχθεί τα οποιαδήποτε αποτελέσματα τω συζητήσεων που γίνονται στην απουσία μας, και θα αντιδράσουμε δυναμικά σε συνέχιση πρακτικών του παρελθόντος. Οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται με την ενεργή συμμετοχή του οργανωμένου φορέα των ασθενών καθώς έχουμε πολύ σοβαρές ενστάσεις και παρατηρήσεις που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Προσβλέπουμε στην συνεργασία σας σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα της υγείας και που απασχολεί πολύ σοβαρά όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για οποιεσδήποτε περεταίρω πληροφορίες παραμένουμε στη διάθεση σας.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου