Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 19/05/2017 Σε ποιο σύστημα υγείας μας καλείτε να παραμείνουμε;

Σε ποιο σύστημα υγείας μας καλείτε να παραμείνουμε;;;

Σ’ αυτό που λες και είναι πόλεμος μετρούμε συνεχώς θύματα

Με μεγάλη λύπη παρατηρούμε την κλιμάκωση της ρητορικής ενάντια στο ΓεΣΥ και τη συνέχιση της κινδυνολογίας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων με απώτερο σκοπό να συγχύσουν τον Κυπριακό λαό. Απαντήσεις υπάρχουν και δίνονται καθημερινά για όλα τα θέματα, όμως φαίνεται ότι  αυτό το οποίο τους οδηγεί είναι ο δρόμος του «αύριο» ο οποίος οδηγεί στη χώρα του «ποτέ».

Όσο πλησιάζουμε βέβαια προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ και είμαστε πολύ κοντά, κάτι το οποίο κανένας δεν πίστευε ότι θα γινόταν πραγματικότητα μέχρι πριν από μερικούς μήνες, τόσο θα αυξάνεται η αντίδραση και οι μεθοδεύσεις  από τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη διατήρηση της υφιστάμενης τραγικής κατάστασης και που μοναδικό στόχο έχουν την ακύρωση ή καλύτερα το θάψιμο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Τελικά σε ποιο σύστημα μας καλείτε να παραμείνουμε;  Στο υφιστάμενο σύστημα υγείας που προάγει την κοινωνική ανισότητα και αδικία και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών; Στο σύστημα με τις τεράστιες ελλείψεις και την ανεπάρκεια που έχει τρομερό αντίκτυπο τόσο στους ίδιους του πολίτες και τους ασθενείς όσο και στην κοινωνία και τη χώρα γενικότερα;

Βέβαια αυτά επιβεβαιώνονται και από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στην τελευταία έκθεση της για την Κύπρο στην οποία σημειώνει τα πιο κάτω ως συμπέρασμα.

  • Σύμφωνα με την αξιολόγηση της προόδου σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την πρόληψη και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εξάμηνο του 2017 διαφαίνονται τα εξής: Λόγω των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητες που περιορίζουν την πρόσβαση σε κατάλληλη και αποτελεσματική περίθαλψη. Η χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση και η αναποτελεσματική χρήση των πόρων οδηγούν σε ανεπαρκή πρόσβαση σε περίθαλψη και αναποτελεσματική παροχή περίθαλψης στον δημόσιο τομέα. Το υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στις συνολικές δαπάνες για την υγεία κατευθύνεται κυρίως προς ιδιωτικούς παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις. Τα μέτρα για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της επάρκειας και της σχέσης κόστους / αποτελεσματικότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναμένουν ακόμη την κοινοβουλευτική έγκριση. (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2017-european-semester-country-report-cyprus-el.pdf)

 

Το ΓεΣΥ που συζητείται τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο πολιτικό θάρρος για σύγκρουση με τα διάφορα συμφέροντα και η βούληση για την προώθηση της εφαρμογής της μεγάλης μεταρρύθμισης στην υγεία, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χαρακτηρίζεται σήμερα ως προεκλογικό πυροτέχνημα, αλλά ως πράξη ευθύνης και υποχρέωσης της πολιτείας να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες αυτού του τόπου, αλλά και ως οδηγία και απαίτηση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα ερωτήματα που τίθενται συνεχώς για να εκφοβίσουν τους πολίτες και να δημιουργήσουν σύγχυση και ανασφάλεια, αυτά όλα πέφτουν στο κενό, γιατί ο πολίτης σήμερα γνωρίζει και βιώνει καθημερινά την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται η δημόσια υγεία και τις τρομερές ανισότητες και τα πελώρια προβλήματα που υπάρχουν στην ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών της υγείας.

Γιατί δεν είναι μόνο λόγια το ότι μετρούμε θύματα τα οποία όλο και αυξάνονται με τις καταστάσεις οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν στο χώρο της δημόσιας υγείας;

Αυτό το οποίο διασφαλίζεται μέσα από την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων πέραν της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης, είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων έτσι ώστε να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες και να αποτελέσουν την ναυαρχίδα του ΓεΣΥ που θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την ποιότητα κα την ασφάλεια και για τα οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Το ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί εδώ και δεκαετίες από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία στο σύνολο της, εκταμιεύοντας εκατομμύρια σε έρευνες και μελέτες από διεθνείς αξιόπιστους οίκους που εξειδικεύονται στα θέματα των συστημάτων υγείας, θα καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα όλες τις υγειονομικές ανάγκες του Κυπριακού λαού.

Την επομένη της ψήφισης του τροποιητικού νόμου για το ΓεΣΥ και του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, θα πρέπει όλοι να συνταχθούμε στον κοινό στόχο της υλοποίησης της μεγάλης μεταρρύθμισης της υγείας που θα προσφέρει στο Κύπριο πολίτη το δικαίωμα στην υγεία.

Μέσα από την υλοποίηση του ΓεΣΥ θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα και επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές καθώς επίσης πρότυπα φροντίδας που θα βελτιστοποιήσουν την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

Ο κάθε Κύπριος πολίτης που έχει εισόδημα θα εισφέρει το 2,65% στο ΓεΣΥ, δηλαδή αν ένας έχει εισόδημα 1000 ευρώ θα πληρώνει 26,50 ευρώ, και θα έχει αυτός και τα εξαρτόμενα του πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την ημέρα που θα γεννηθεί μέχρι την ημέρα που θα πεθάνει, είτε είναι χρόνιοι πάσχοντες, είτε νοσήσουν με μια κοστοβόρα πάθηση, είτε είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ή άτομα χωρίς εισόδημα, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και θα έχουν δικαίωμα επιλογής ιατρού και νοσηλευτηρίου.

Λοιπόν εμείς αυτούς υπερασπιζόμαστε, τους χρόνια πάσχοντες και τους μη προνομιούχους που στοιβάζονται στα νοσοκομεία και ελεημονούν για υγεία,  τους εργαζόμενους που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους  καθώς και  τους πολίτες που ξαφνικά από την μια ημέρα στην άλλη ξεπουλούν περιουσίες για να βρουν την υγεία τους.

Λοιπόν για αυτούς θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε επιτέλους τα αναφαίρετα δικαιώματα τους στην υγεία και στη ζωή, έχοντας κατά νου ότι τίποτε δεν πετυχαίνεται αν περιμένεις να λείψει κάθε εμπόδιο και κάθε αντίρρηση προτού αρχίσεις.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου