Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 19/10/2016 Μνημόνιο συνεργασίας ΠΟΣΠΦ και Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου

Ακόμη μια ιστορική στιγμή αποτελεί για το κίνημα των ασθενών, η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της ΠΟΣΠΦ, αφού με αυτό τον τρόπο εδραιώνεται η συνεργασία και η ανάπτυξη σχέσεων της ΙΣ του ΠΚ και της ΠΟΣΠΦ προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και της ιατρικής επιστήμης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου, στις 14 Οκτωβρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα σταθεί ειλικρινής συμπαραστάτης της ΠΟΣΠΦ σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ιατρικού συστήματος, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να αποτελέσει πραγματικά κομμάτι αυτής της κοινωνίας.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Δρ. Ζαχαρία Ζαχαρίου για τη συμβολή του. Υπογράμμισε παράλληλα τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου μνημονίου μέσα από την εφαρμογή του οποίου επιδιώκεται  η βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, όπως και η αξιολόγησή τους από τον ίδιο των ασθενή, κάτι το οποίο πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή μας πρακτική. Μέρος της βελτίωσης του ιατρικού συστήματος πρόσθεσε, αποτελεί και η προώθηση συνεργασίας μεταξύ ασθενούς και γιατρού ενώ εξήγησε ότι ο ασθενής θα πρέπει να είναι συνεργάτης με το γιατρό του και να αποφασίζουν μαζί τόσο για τη διαχείριση όσο και τη θεραπεία της νόσου.

Μεταξύ άλλων, ο κοσμήτορας της ιατρικής σχολής ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τους ασθενείς όσο και το πανεπιστήμιο και ότι μέσα από αυτήν θα ενισχυθεί ο ρόλος των ασθενών.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο στοχεύει στην εδραίωση συνεργασίας μεταξύ ΠΟΣΠΦ και Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δημιουργία προγραμμάτων ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ασθενών, την υποχρεωτική συμμετοχή των ασθενών σε όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, την προώθηση της εκπαίδευσης και την ενδυνάμωσης της φωνής και της άποψης των ασθενών και των οικογενειών τους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και την προώθηση της ποιότητας και της αριστείας. Ακόμη μέσα από τη συνεργασία αυτή, επιδιώκεται η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο με εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και η προώθηση της έρευνας και εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων ιατρικής φροντίδας.

Τέλος η ΠΟΣΠΦ εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσω του μνημονίου θα αναδειχθεί ο ρόλος των ασθενών και η σημασία της άποψης τους για τη διαμόρφωση ενός άρτιου συστήματος υγείας.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου