Τα στοιχεία που καθημερινά συλλέγει η επιστημονική επιτροπή της ΟΣΑΚ και αφορούν, τόσο την επιδημιολογική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, όσο και την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν προβληματισμό για τη συνέχεια.
Τα επίσημα δεδομένα σε σχέση με την πορεία του προγράμματος ενισχυτικού εμβολιασμού των ατόμων άνω των 60 ετών αποκαλύπτουν περίτρανα την απροθυμία των πολιτών να λάβουν και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που η μέση ηλικία νοσηλευομένων με κορωνοϊό παρουσιάζει σταδιακά αύξηση και έχει πλέον ανέβει στα 64 έτη (από 53) στους κοινούς θαλάμους και στα 69 έτη στη ΜΕΘ.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι επί καθημερινής βάσης, το 40% των νοσηλευομένων είναι άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και το ποσοστό αυτό αφορά τόσο τους θαλάμους όσο και τη ΜΕΘ με τη διάμεση ηλικία των εμβολιασμένων ανθρώπων που νοσηλεύονται να βρίσκεται κοντά στα 64 έτη.
Τα δεδομένα αυτά, αποδεικνύουν τις εκτιμήσεις των ειδικών τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε τοπικό, ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσία που αναπτύσσεται μετά τον αρχικό εμβολιασμό, εκπίπτει και τα άτομα βρίσκονται και πάλι εκτεθειμένα στον κορωνοϊό και στις πιθανές επιπτώσεις του.
Για αυτό άλλωστε και διεθνώς τους τελευταίους δύο μήνες τα κράτη εφαρμόζουν προγράμματα ενισχυτικού εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και των ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας και ανοσοκαταστολή.
Ως επιστημονική επιτροπή, τονίζουμε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων. Καλούμε τους πολίτες να προχωρήσουν στον ενισχυτικό τους εμβολιασμό, εφόσον ανήκουν στις ομάδες οι οποίες έχουν κληθεί και απευθύνουμε έκκληση στην κοινωνία γενικά, να συμμορφώνεται με τα μέτρα προστασίας.
Δεν διστάζουμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, λέγοντας την αλήθεια. Ο κορωνοϊός και η πανδημία που προκάλεσε και ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μας έχει αποδείξει ότι δεν μπορούμε να προβλέπουμε για τη συνέχεια ή να καταρτίζουμε «σκληρούς» προγραμματισμούς.
Ο εμβολιασμός, είναι ένα μέσο για να κρατήσουμε την οικονομία μας ανοικτή και την κοινωνία μας δραστήρια. Δεν εξαφανίζει ούτε τον κορωνοϊό, ούτε την πανδημία. Μας προστατεύει, σε μεγάλο ποσοστό από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο.
Κανένας δεν μπορεί να πει με ασφάλεια το οτιδήποτε για τη συνέχεια. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται ανά περίοδο και αναλόγως ενεργεί και συμβουλεύει.
Στην παρούσα φάση, θεωρούμε ότι στις προτεραιότητες όλων, πρέπει να είναι ο ενισχυτικός εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η συνεργασία όλων, Κράτους και πολιτών, με την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ, με στόχο να παραμείνουμε ασφαλείς σε μια «λειτουργική καθημερινότητα».
Όσο κι αν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό (τώρα βρίσκεται στο 82% με την πρώτη δόση), τη μάχη δεν μπορούμε να την κερδίσουμε από τη στιγμή που το ποσοστό αυτό, στην πραγματικότητα είναι «θεωρητικό» αφού, αυτοί που είχαν εμβολιαστεί στις αρχές του εμβολιαστικού προγράμματος, όπως αποδεικνύεται με την πάροδο των εβδομάδων, έχουν χάσει ή άρχισαν να χάνουν την ανοσία που είχαν αποκτήσει.
Ως εκ τούτου, στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες μας, οι χρόνιοι ασθενείς μας και όλοι όσοι έχουν κληθεί για να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ως επιστημονική επιτροπή της ΟΣΑΚ, υπενθυμίζουμε ότι η σελίδα «Ας το Συζητήσουμε…είναι ΑΠΛΟ» στο facebook βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών και τα μέλη της «Ομάδας Ειδικών» είναι έτοιμα να συζητήσουν και να επιλύσουν τυχόν απορίες.
2023 © ΟΣΑΚ – Διατηρώντας κάθε δικαίωμα | Πολιτική Cookies | Πολιτική Απορρήτου | Όροι & Προϋποθέσεις