Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου 20/07/2016 Ες αύριον τα σπουδαία για την υγεία

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων συναντήθηκε επίσημα χθες, Τρίτη 19 Ιουλίου 2016  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Η συνάντηση ξεπέρασε τις προσδοκίες της Ομοσπονδίας και άφησε όλους ιδιαίτερα ικανοποιημένους αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος διασαφήνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις της ΠΟΣΠΦ οι οποίες αφορούν την εισαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και εξωνοσοκομειακής φροντίδας ως τα πρώτα βήματα για την εισαγωγή του ΓεΣΥ β)  την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και ευέλικτου οργανισμού ελέγχου και διασφάλισης της κλινικής ποιότητας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Η ΠΟΣΠΦ έδωσε το μήνυμα ότι αναμένει την άμεση κατάληξη του διαλόγου για την αυτονόμηση των Κρατικών νοσοκομείων, όπως και την κατάληξη της διαβούλευσης για το τροποποιητικό νομοσχέδιο του ΓεΣΥ του 2016. Στόχος η άμεση κατάθεση και ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι μόνο θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αποφάσεις για την τελική εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επίσης τονίστηκε ότι θα  πρέπει να προχωρήσουμε σε επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Κρατικών νοσηλευτηρίων  και θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υποδομές τους.

Τόσο ο ΠτΔ όσο και η ΠΟΣΠΦ συμφώνησαν ότι εξίσου πολύ σημαντικό βήμα αποτελεί η επικύρωση του διαγωνισμού για το Σύστημα Πληροφορικής από τον ΟΑΥ, κάτι το οποίο αποτελεί την αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο ΠτΔ επικρότησε την ΠΟΣΠΦ για τις θέσεις της και έκανε σαφές ότι «η υγεία αποτελεί προτεραιότητα και δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Ταυτόχρονα καθησύχασε όλους λέγοντας: «Μη διερωτάστε αν έχω την πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει στον πολίτη ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες  υγείας. Μάλιστα εξήγησε ότι στόχος της συνάντησης της 21ης Ιουνίου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων είναι να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Η ΠΟΣΠΦ, ως το κίνημα των ασθενών της Κύπρου θα αναμένει με αγωνία τη συνάντηση, ευελπιστώντας ότι θα καταλήξει στη λήψη άμεσων μέτρων για προώθηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Μάλιστα η Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων, σήμερα Τετάρτη , στις 17:30 θα συναντηθεί και με όλους τους εκπροσώπους των  αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας για κοινοποίηση των θέσεων της Ομοσπονδίας και για την αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που να έχουν ως επίκεντρο τους το ίδιο τον άνθρωπο και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις και τις θέσεις των οργανωμένων ασθενών,  έχοντας υπόψη το συμφέρον και το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία και όχι οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου