Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου 20/7/2016

«Αφουγκραστείτε την κραυγή των ασθενών και την Πέμπτη να βγει άσπρος καπνός στα θέματα υγείας»

Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών της η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων  (ΠΟΣΠΦ) είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας Ασθενών και συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Παράκληση και παρακίνηση της Ομοσπονδίας Ασθενών ήταν η εθνική συναίνεση από όλα τα κόμματα στα θέματα της υγείας, την οποία και πέτυχαν τελικά, αφού καταγράφηκαν συγκλίσεις στις αρχές για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Κοινή παραδοχή από όλους η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και στη δημόσια υγεία και η αναγκαιότητα λήψης ριζικών μεταρρυθμιστικών μέτρων στον τομέα της υγείας, καταλήγοντας  από κοινού σε συμφωνία πάνω στις αρχές εφαρμογές του ΓεΣΥ που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΦ:

Αδήριτη ανάγκη ταυτόχρονης κατάθεσης των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ.

Συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη στον οποίο να αναφέρονται σαφέστατα οι μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν μέχρι την τελική εφαρμογή του ΓεΣΥ

Επικύρωση του διαγωνισμού για το σύστημα πληροφορικής του ΟΑΥ,

Ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, προκειμένου να λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο και να προσφέρουν ποιότητα και ασφάλεια.

Σεβασμός και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Τέλος όλοι έχουν συμφωνήσει και στηρίξει τις δύο προτάσεις  που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό η ΠΟΣΠΦ  και που αναφέρονται στην εφαρμογή σε πρώτη φάση της πρωτοβάθμιας και εξωνοσοκομειακής φροντίδας, και για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού για έλεγχο της ποιότητας.

Παρόλο που υπήρξαν από όλους ανησυχίες για την βιωσιμότητα των κρατικών νοσοκομείων, υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο  θα μπορούσαν να υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες και πρόνοιες που να ενισχύουν τα κρατικά νοσηλευτήρια προάγοντας την ποιότητα, αριστεία, έρευνα και εκπαίδευση, έτσι ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον ανταγωνισμό αλλά και να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος υγείας.

Έκκληση προς όλους απηύθυνε ο  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάριος Κουλούμας,  να αφουγκραστούν την κραυγή των ασθενών και την Πέμπτη στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις και σε εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα πελώρια και σοβαρά θέματα της υγείας, δίνοντας στον Κύπριο πολίτη αυτό που δικαιούται, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

«Οι μεταξύ τους διαφορές οι οποίες κρατούν μακριά τη ψήφιση των  νομοσχεδίων, ήρθε ο καιρός να υπερπηδηθούν, μέσα από την εξεύρεση κοινής συνισταμένης. Ενώπιων των μελών του ΔΣ της ΠΟΣΠΦ συμφώνησαν ότι θα στηρίξουν τις προτάσεις και θέσεις των ασθενών και αναμένεται, αύριο Πέμπτη να παρθεί επιτέλους η μεγάλη πολιτική απόφαση. Κράτος και πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και το ΓεΣΥ»

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου