Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: 21 Ιουνίου 2023 – Η Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, παρεμβαίνει και ξεκαθαρίζει τις θέσεις της

Η κοινωνική συμμαχία για το ΓεΣΥ η οποία αποτελείται από 14 οργανώσεις που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες/εργαζόμενους οι οποίοι κάθε μήνα εισφέρουν από το εισόδημα τους στο ταμείο του συστήματος,  επιθυμεί να τοποθετηθεί επί των διαφόρων θεμάτων που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στον δημόσιο διάλογο και αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη απορία το γεγονός ότι έχει επανέλθει στη συζήτηση το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Το θέμα αυτό βρισκόταν καθημερινά στην επικαιρότητα, σχεδόν για δύο μήνες, πριν από ένα ακριβώς χρόνο. Ο διάλογος έχει εξαντληθεί, ωστόσο με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε εκπροσώπους κομμάτων να δηλώνουν ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Επειδή όμως στόχος μας δεν είναι να μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα, τονίζουμε, όπως πράξαμε και πέρσι, την αντίθεση μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ λειτουργεί με τη συγκεκριμένη σύνθεση στη βάση συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Σε αυτό συμμετέχουν μόνο όσοι εισφέρουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ (πληρώνουν) και όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες (ασθενείς) από το ΓεΣΥ και όχι όσοι πληρώνονται.

Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και αφορά την εκπροσώπηση της οποιασδήποτε ομάδας παρόχων του ΓεΣΥ στο Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Υπενθυμίζουμε παράλληλα ότι ο νόμος προβλέπει τη σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Ιατρών, η οποία, όπως προνοείται, λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο άμεσα προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η Κοινωνική Συμμαχία τονίζει ότι θα πρέπει να προωθηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η επανασύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής στην οποία επιβάλλεται να συμμετέχουν γιατροί, εκπρόσωποι του ΠΙΣ οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, όπως προβλέπεται και από τον σχετικό κανονισμό.

Περαιτέρω και σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και προβλέπει την παραμονή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσηλευτήρια που προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα για διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία ένταξης των νοσοκομείων, επιθυμούμε επίσης να επισημάνουμε ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξαντληθεί στο διάλογο κατά την περσινή χρονιά.

Ως κοινωνική συμμαχία για το ΓεΣΥ, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την υπουργό Υγείας να επαναβεβαιώσουν τη θέση της Κυβέρνησης επί όλων των ζητημάτων που αφορούν το ΓεΣΥ.

Επειδή πληροφορούμαστε ότι κάποιοι προτίθενται το επόμενο διάστημα να επαναφέρουν στη συζήτηση και άλλα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί επανειλημμένως πριν και μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ, θεωρούμε ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Καταλήγοντας τονίζουμε ότι εμείς που εκπροσωπούμε εκατοντάδες χιλιάδες εισφορείς στο ταμείο του ΓεΣΥ, απαιτούμε από την Βουλή και τα κόμματα να στρέψουν την προσοχή τους και τις συζητήσεις, δημόσιες ή στην Βουλή, στα πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα το ΓεΣΥ και γενικότερα ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο. Οι πολίτες/ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να μας απασχολούν και όχι η ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων τις οποίες κάποιοι θέτουν υπό το πρίσμα της «προστασίας» ή της «ενίσχυσης» του ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ ανήκει στους πολίτες και σε κανένα άλλο.

 

Η Κοινωνική Συμμαχία αποτελείται από:

ΠΕΟ

Ε.ΚΥ.ΣΥ

ΟΕΛΜΕΚ

ΠΟΕΔ

ΟΛΤΕΚ

ΑΣΔΥΚ

ΠΟΑΣΟ

ΟΣΑΚ

ΣΕΚ

ΔΕΟΚ

Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής

Παγκύπρια Επιτροπή Συνταξιούχων ΣΕΚ – ΠΕΣΥΣ (ΣΕΚ)

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου