Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 22.06.2016

Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία ή τώρα ή ποτέ!

Η πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα προχωρώντας εδώ και τώρα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στη δημόσια υγεία να βγάλει τη μάσκα οξυγόνου επιτυχώς. Οι οργανωμένοι ασθενείς δεν ανέχονται πια καμιά επιπρόσθετη αργοπορία.

Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ.) Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υγείας ο κ. Νίκος Νουρής ενώ το χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, διάβασε η Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν λόγο, άποψη, ρόλο και φωνή για αυτό και το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που αφορούν στους ίδιους έχει ήδη αρχίσει και εφαρμόζει τη διαβούλευση και συζήτηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Ομοσπονδία “που με σθένος και καλή διάθεση συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί”.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαφάνηκε ότι είναι πλέον κοινή απαίτηση όλων οι  μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν άμεσα. Τα μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για αλλαγή και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θέτοντας ως προτεραιότητα την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την άμεση κατάθεση του τροποποιητικού νομοσχεδίου του ΓεΣΥ καθώς και την εφαρμογή του πολυαναμενόμενου συστήματος υγείας.

Παράλληλα τα μέλη της ΠΟΣΠΦ δεσμευτήκαν να πιέσουν προς την κατεύθυνση των πολιτικών, έτσι ώστε να φτάσουμε τελικά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση ξαναέφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον τομέα της υγείας. Έχουν καταγραφεί
οι λίστες αναμονής, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο περιορισμένος χρόνος εξέτασης των ασθενών, οι ελλείψεις ορισμένων ειδικοτήτων, τα ιατρικά λάθη και η απρεπής συμπεριφορά τα οποία δεν διερευνώνται με τρόπο που να ικανοποιείται το αίσθημα δικαιοσύνης των ασθενών.

Στα πλαίσια επίλυσης των προβλημάτων αυτών, έγινε εισήγηση για τη δημιουργία Γραφείου Δικαιωμάτων των Ασθενών το οποίο θα υπάγεται στην ΠΟΣΠΦ και το οποίο θα στελεχώνεται από Λειτουργό Δικαιωμάτων των Ασθενών και Νομικό, ώστε να παρακολουθούνται και επιλύονται τα διάφορα περιστατικά. Η εισήγηση έτυχε θετικής ανταπόκρισης και θα προωθηθεί.

Τέλος, η ΠΟΣΠΦ η οποία έχει πάντοτε το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο –ασθενή, διαβεβαίωσε όλους ότι η προσπάθεια για διασφάλιση ενός συστήματος υγείας το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ισότιμη πρόσβαση, ποιότητα, ισότητα και ασφάλεια θα συνεχιστεί  μέχρι τέλους.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου