Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 23.03.2016

Έκτακτη Συνεδρία Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΣΠΦ για την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ/Συνάντηση ΠΟΣΦΠ- Υπουργού Υγείας με θέμα την επίλυση της πρόσβασης στα φάρμακα

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) συνέρχεται εκτάκτως αύριο η ώρα 11 π.μ. με σκοπό την εξέταση εξεύρεσης λύσεων σχετικά με τον τερματισμό της απεργίας της ΠΑΣΥΝΟ αλλά και την άμεση εφαρμογή μέτρων που να μειώνουν τουλάχιστο τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνέχιση της απεργίας για 9η συνεχή μέρα. Στόχος η άμεση εφαρμογή μέτρων που να  αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πρόσβασης και της ασφάλειας των ασθενών.

Παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε προς την ΠΑΣΥΝΟ για την αναστολή των απεργιακών μέτρων και μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τις τρεις συντεχνίες ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, η απεργία συνεχίζεται. Αποτέλεσμα: η δικαιολογημένη ανησυχία αλλά και ταλαιπωρία των ασθενών και ιδιαίτερα των μη προνομιούχων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΠΟΣΠΦ χωρίς να αγγίζει το κατά πόσον είναι δίκαια ή όχι τα αιτήματα της ΠΑΣΥΝΟ, παρόλο που έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση της για  αναγνώριση  του πανεπιστημιακού τίτλου, υπογραμμίζει ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης, το βλέμμα στρέφεται στους ασθενείς. Τα διαχρονικά μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων οξύνονται σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, ειδικά στα θέματα της λειτουργίας των νοσοκομείων, της πρόσβασης και της ασφάλειας των ασθενών. Η ΠΟΣΠΦ έχει υποχρέωση πλέον να πάρει θέση και να υποστηρίξει τα δικαιώματα των  ασθενών ,μειώνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απεργία.

Το όλο θέμα θα συζητηθεί και με τον Υπουργό Υγείας στις 12μμ. σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη φόρα με τον Υπουργό αλλά και τις Φαρμακευτικές υπηρεσίες με θέμα την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις  εστίασαν στον εντοπισμό και ανάδειξη των προβλημάτων, προκειμένου να καταστεί εφικτή, σταδιακά η επικαιροποίηση κυρίως των επιστημονικών πρωτοκόλλων που αφορούν την ένταξη και χορήγηση νέων σκευασμάτων προς τους Κύπριους ασθενείς. Μετά από διεξοδική συζήτηση  για τις διαδικασίες χορήγησης φαρμάκων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς αποφασίστηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών στις επιτροπές που θα δημιουργηθούν για επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του συνταγολογίου.

Μέσα από τη συνέχιση της συνάντησης θα εξεταστεί ο τρόπος να ενταχθούν οι μεσο-μακροπρόθεσμες εισηγήσεις της Ομοσπονδίας και στις πρακτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σήμερα από το Υπουργείο, να ενσωματωθούν σταδιακά οι βραχυπρόθεσμες για να επιλυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Τελικός στόχος να βρεθούν οι λύσεις που να ικανοποιούν τους ασθενείς και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου