Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 23.12.2015

Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα

Τη στήριξη για θεσμοθετημένη συμμετοχή στη χάραξη της πολιτική υγείας από το Κινήμα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξασφάλισε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ)

Επίδοση της επίσημης διακήρυξης της ΠΟΣΠΦ στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

«Πρέπει να εφαρμοστεί η σύγχρονη και καθολικά αποδεκτή αντίληψη, οτι δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για τα θέματα υγείας αν δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτοί που επηρεάζονται, δηλ. οι ίδιοι ασθενείς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ).

Στα πλαίσια της επίδοσης της επίσημης διακήρυξης της Ομοσπονδίας στα πολιτικά κόμματα, η οποία αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΣΠΦ πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε οτι η Ομοσπονδία θα φτάσει μέχρι τα άκρα, προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματα των ασθενών. Τόνισε οτι η ΠΟΣΠΦ είναι πιο έτοιμη από ποτέ να δώσει το δικό της αγώνα από τη σκοπιά του ασθενή, για να εξασφαλίσει τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη χάραξη της πολιτικής υγείας.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του  στη θεσμοθέτηση της ύπαρξης της Ομοσπονδίας ως συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον οποίο  και θα διαβουλεύεται η κυβέρνηση μιας και οι ασθενείς πλεόν μελετούν και κατέχουν τη ζητούμενη επιστημονική γνώση. Υπογράμμισε οτι η έλλειψη προγραμματισμού και στόχευσης, εν ολίγοις ενός πρωτοκόλλου είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Αν και η υγεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στο οποίο θα έπρεπε ο κάθε ένας από εμάς να έχει άμεση και ισότιμη πρόσβαση, εντούτοις το ζήτημα της εξοικονόμισης πόρων επισκιάζει την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας» επεσήμανε ο κ. Περδίκης.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Μάριος Κουλόυμας, πρόσθεσε οτι «Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των ασθενών» μέσω της θεσμοθετημένης συμμετοχής των οργανωμένων ασθενών στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των πολιτικών για την υγεία οι οποίες αφορούν τον κάθε πολίτη.

«Ο τομέας της υγείας έφτασε πλεον οχι στο παρά πέντε αλλά στο συν πέντε» αφού καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Κουλούμας κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία οτι του οτι αν και το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) θα έπρεπε να εφαρμοστεί «χτες», παρόλα αυτά  αιωρείται αφού διάφορες ομάδες πίεσης, θέτοντας μποροστά το δικό τους συμφέρον, αποτελούν τροχοπέδη για την εφαρμογή ενός σωστού, ασθενοκεντρικού και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας.  Αναφέρθηκε ακόμη στα επίμαχα θέματα της υποστελέχωσης, της μη εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων υγείας και του σύστηματος αξιολόγησης. Τόνισε επανειλημμένα ότι οι ασθενείς και γενικότερα όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν μέσω εκπροσώπου της Ομοσπονδίας με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Φαρμάκων όπως και σε κάθε επιτροπή που αποφασίζει για θέματα των ασθενών, ώστε να διασφαλίζουν την ασθενοκεντρική προσέγγιση και οτι προάγεται πρωτίστως η εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδίων των ασθενών μέσω μιας διάφανης διαδικασίας.

Τέλος,  ο κ. Περδίκης  διαβεβαίωσε την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε της βήμα,  υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να βοηθήσει την ΠΟΣΠΦ στο σημαντικό της αγώνα.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου