Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 25/04/2017 Το πρώτο συνέδριο ασθενών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο Ασθενών που διοργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων το περασμένο Σάββατο, με τίτλο «Σχεδιάζουμε το αύριο στον τομέα της υγείας». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των ασθενών και της συμπλήρωσης ενός χρόνου μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου για υποχρεωτική διαβούλευση του Κράτους με την ΠΟΣΠΦ για τα θέματα των ασθενών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκριτοι ομιλητές και διακεκριμένοι επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι συνέβαλαν στην έγκυρη παρουσίαση και στις συζητήσεις για τα πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα του συνεδρίου που αφορούν τους ασθενείς και τους πολίτες γενικότερα.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Αξιότιμου Υπουργού της Υγείας Δρ. Γιώργου Παμπορίδη. Στόχος του συνεδρίου ήταν η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, με γνώμονα την αλληλεγγύη και την εξυπηρέτηση των αναγκών και των προσδοκιών των ασθενών και των πολιτών.

Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα κυριότερα εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τα θέματα ποιότητας και ασφάλειας, τα οικονομικά της υγείας, η πρόσβαση σε ποιοτικά και αποτελεσματικά φάρμακα, η εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών όπως και  ο ρόλος των οργανώσεων και του Κράτους για την ενδυνάμωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου για τη διαχρονική συμμετοχή και στήριξη των οργανώσεων των ασθενών και για την πολύχρονη δράση της.  Στην Στέλλα Κυριακίδου απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση της ΠΟΣΠΦ,  το βραβείο «Συνήγορος του Ασθενή».

Στόχος είναι το συνέδριο των ασθενών να καταστεί θεσμός μέσω του οποίου να αναδεικνύονται  τα  μεγάλα ζητήματα της υγείας που απασχολούν τους ασθενείς και μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και τη σύνθεση των απόψεων και το διάλογο να γίνονται εισηγήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.

Το συνέδριο φιλοξένησε η Ελληνική Τράπεζα και οι εργασίες του μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου  από τη Cytanet.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου