Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 26.06.2015

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μια ακόμη παραπομπή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) σε βάθος χρόνου,  ενώ έχει εξαντληθεί η υπομονή των Κυπρίων ασθενών να αναμένουν τη λήψη άμεσων μέτρων για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και  την αυτονόμηση των νοσοκομείων για να μπορούν να έχουν  τις σωστές  υπηρεσίες υγείας τις οποίες τους οφείλει το κράτος.

Η Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα χαιρετίζει τις προσπάθειες για εφαρμογή ενός νέου Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) το οποίο θα έχει ασθενο-κεντρική προσέγγιση και θα διασφαλίζει προς τον Κύπριο πολίτη υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας οι οποίες θα στηρίζονται σε τέσσερις βασικές παραμέτρους, αυτές της πρόσβασης, της ισότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας.

Τονίζεται ωστόσο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες αναβολές και καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά το δρόμο για την υλοποίησή του. ΟΑΥ, Υπουργείο Υγείας, Βουλή, τις Συντεχνίες, Εργοδότες.

«Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς»

Ωστόσο η Ομοσπονδία θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών μέσω των φορέων οι οποίοι τους εκπροσωπούν σε όλη τη διαδικασία της πολιτικής υγείας ώστε να ισχύσει το «τίποτε δε θα αποφασιστεί για εμάς, χωρίς εμάς». Από τους θεσμούς λήψεως αποφάσεων, εφαρμογής μέχρι και την αξιολόγησης των πολιτικών της υγείας  γι αυτό και αναμένει τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των ασθενών μέσω εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο του ΟΑΥ και των Αυτόνομων Νοσηλευτηρίων και στις διάφορες επιτροπές που δημιουργούνται στα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την Αυτονόμηση.

Ταυτόχρονα υποστηρίζεται η άμεση ενίσχυση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων αλλά και γενικότερα  του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας. Δεν πρέπει τονίζει η ΠΟΣΠΦ σε ψήφισμά της να περιμένουμε μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ γιατί κανείς δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δε θα χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές.

Η φωνή των ασθενών δυναμώνει!

Παράλληλα ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Μάριος Κουλούμας, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης τόνισε τις έντονες προσπάθειες για την ενδυνάμωση της φωνής των ασθενών και της Ομοσπονδίας μέσω της οποίας εκφράζεται η άποψη όλων των οργανώσεων των ασθενών. Υπογράμμισε πως μεγάλη πρόκληση έχει αποτελέσει η ενεργός συμμετοχή και δέσμευση των οργανώσεων μελών στο έργο της Ομοσπονδίας και στην καθιέρωσή της ως κοινής ομπρέλας και πλατφόρμα όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ασθενείς στην Κύπρο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης προτεραιότητα όλων είναι η αναγνώριση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ασθενών και η ολοκληρωμένη συμμετοχή τους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς στις συζητήσεις για τις αλλαγές οι οποίες προτείνονται για τη μετάβαση μας σε ένα νέο σύστημα υγείας.

Η Ομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες ασθενείς διαβεβαιώνει  όλους τους  Κύπριους πολίτες ότι θα εργαστεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και επιμονή για να ανταποκριθεί στις υψηλές  προσδοκίες όλων και προς το συμφέρον των ιδίων των ασθενών.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου