Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: 26/10/2018 Η ΠΟΣΠΦ καλεί τους γιατρούς να πουν ναι στο ΓεΣΥ

Έκκληση απευθύνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) προς τον ιατρικό κόσμο όπως νοιώσει την αγωνία των ασθενών και συνεργαστεί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η Κύπρος είναι η μόνη από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διάκριση και ανισότητα. Ας μη ξεχνάμε ότι η συμπληρωμή είναι πολύ μεγάλη. Στην Κύπρο περίπου το 50% των συνολικών δαπανών υγείας που δαπανάται στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οποιεσδήποτε ιδίες δαπάνες πέραν του 15% θεωρούνται  καταστροφικές δαπάνες.

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένη όπως και η συμμετοχή των πάροχων υγείας, κυρίως των ιατρών των οποίων οι αμοιβές πρέπει να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημοσύνη και ευθύνη των ιατρών. Βάσει των διαβεβαιώσεων και των δεδομένων που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΥ, η αξιοπρεπής αμοιβή διασφαλίζεται, οπόταν και αυτό το πρόσκομμα έχει ξεπεραστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιφέρει σημαντικές ωφέλειες στους ασθενείς, πολίτες, πάροχους υγείας που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ και στην κοινωνία γενικότερα.

Καλούμε λοιπόν τους γιατρούς όπως θέσουν πάνω από όλα τον ασθενή και τον πολίτη, υπηρετώντας τον ιπποκρατικό όρκο και να δηλώσουν συμμετοχή στο ΓεΣΥ. Έχοντας τον ιατρικό κόσμο στο πλευρό μας, θα εργαστούμε μαζί ώστε το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί με τον πιο επιτυχημένο τρόπο και εκεί που υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις όλοι, μαζί, μέσα από πνεύμα συνεργασίας να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι ασθενείς και όλοι οι πολίτες της Κύπρου αναμένουν όπως οι γιατροί ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κοινωνίας, ώστε στο τρένο της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης που έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορεί να σταματήσει να βρίσκονται όλοι σε αυτό.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου