Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 27/8/2021: Bροχή οι καταγγελίες στην ΟΣΑΚ για απάνθρωπη συμπεριφορά και λάθος χειρισμούς στην περίθαλψη ασθενών

Σωρεία καταγγελιών λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων της ΟΣΑΚ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών καθώς και το χειρισμό ασθενών οι οποίοι νόσησαν με Κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ενώ παράλληλα άλλες τόσες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Με αφορμή τις πρόσφατες και πολύ σοβαρές καταγγελίες, αλλά και σε συνέχεια όλων των καταγγελιών τις οποίες έχει καταγράψει και κοινοποιήσει προς τον ΟΚΥπΥ η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, τονίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ οφείλει να δράσει άμεσα λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα. Οι οργανωμένοι ασθενείς αδιαμφισβήτητα τονίζουν ότι απαιτείται η βελτίωση των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια εν καιρώ πανδημίας.

Σύμφωνα με τους οργανωμένους ασθενείς όλοι κατανοούν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένη και οι επαγγελματίες υγείας έχουν αγγίξει τα όρια τους. Ωστόσο για κανένα λόγο, δεν είναι δυνατόν να αφήνονται οι ασθενείς στο έλεος ορισμένων οι οποίοι αμαυρώνουν το εξαιρετικό έργο το οποίο επιτελεί η πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε αξιοπρεπή μεταχείριση και περίθαλψη. Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται δεν πρέπει να τυχαίνουν άσχημης συμπεριφοράς. Οι συνθήκες διαβίωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια όπως περιγράφουν ορισμένοι πολίτες είναι απάνθρωπες και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους θαλάμους. Παρατηρείται συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι οποίοι τυγχάνουν ανάρμοστης συμπεριφοράς από μερίδα επαγγελματιών υγείας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς συγγενών ασθενών οι οποίοι νόσησαν με Κορονοϊό, τους αφήνουν το φαγητό στο πάτωμα. Δεν ανταποκρίνονται στους ασθενείς οι οποίοι καλούν( χτυπώντας το κουδούνι για βοήθεια), και παράλληλα δεν ενημερώνονται για την κατάσταση υγείας των δικών τους.

Έτσι οι ασθενείς παλεύουν μόνοι τους, χωρίς τη στήριξη ή βοήθεια από οποιοδήποτε συγγενικό τους άτομο, χωρίς καν να γνωρίζουν εάν θα τα καταφέρουν ποτέ να γυρίσουν ξανά στη θαλπωρή του σπιτιού τους και την αγκαλιά των δικών τους. Σίγουρα λίγη περισσότερη ανθρωπιά είναι το λιγότερο που αξίζουν.

Η ΟΣΑΚ ως ο προασπιστής των δικαιωμάτων των ασθενών, τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Ενθαρρύνει τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως καλούν στο 1403 (Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών)  και προβαίνουν σε καταγγελίες τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Στόχος της ΟΣΑΚ παραμένει η βελτίωση των συνθηκών αντιμετώπισης και του τελευταίου ασθενούς καθώς και η ολοκληρωτική εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου