Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: 29/05/2017 Ανακοίνωση Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία την πορεία των συζητήσεων γύρω από τα δυο νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή.

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας μακράς διαδρομής.  Με τις πιέσεις, τους αγώνες, τις παρεμβάσεις και την συνεισφορά των οργανώσεων που συναποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία είμαστε στο σημείο που πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ και του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να προχωρήσει η ψήφιση τους στην Ολομέλεια.

Χαιρετίζουμε την κατάληξη και συμφωνία στους κανονισμούς που αφορούν τα εργασιακά του Αυτόνομου Οργανισμού Κρατικών Νοσοκομείων, δυστυχώς όμως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση στη συνεδρία δημιουργήθηκε πρόβλημα γύρω από το ποια είναι η θέση και η πρόθεση του κράτους αναφορικά με την στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας.

Η κοινωνική συμμαχία σ’ όλες τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Υγείας και τους πολιτικούς αρχηγούς υπογράμμιζε την ανάγκη σε συνθήκες εφαρμογής του ΓΕΣΥ, τα κρατικά νοσηλευτήρια να συνεχίσουν να έχουν την οικονομική στήριξη του κράτους για μια εύλογη προκαθορισμένη χρονική περίοδο και την οικονομική κάλυψη από το κράτος για τις εξειδικευμένες  και κοστοβόρες υπηρεσίες υγείας.

Αυτό επιβάλλεται για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να ασκήσει τον ρόλο του ως ο εξισορροπιστής του άκρατου ανταγωνισμού σε συνθήκες ΓΕΣΥ και για προστασία των ασθενών, ιδιαίτερα αυτών με χρόνιες ή μακροχρόνιες παθήσεις που μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παρέχουν.

Καλούμε άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα, παραμένοντας προσηλωμένος στις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Η Κοινωνική Συμμαχία δεν θα ανεχθεί άλλα πισωγυρίσματα και παλινδρομήσεις.  Θα παρακολουθούμε, θα επαγρυπνούμε έτοιμοι αν χρειαστεί να παρέμβουμε με κάθε μέσο.  Οι ασθενείς, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου