Νέα

Διακήρυξη 7/4/2021 Κτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο

Για μια ακόμη χρονιά, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοσία υγεία- τον Κορωνοϊό. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και έχει αλλάξει άρδην τις ζωές όλων των ανθρώπων, αναδεικνύοντας πολλά κενά και ανισότητες.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί χώρες οι οποίες ήταν ήδη πιο ευάλωτες και εκτεθειμένες, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε καθολικές υπηρεσίες υγείας. Με αφορμή την πανδημία έχει διαφανεί έντονα ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον, καθαρό νερό και αέρα, ενώ ζουν στην επισιτιστική ανασφάλεια και χωρίς τις σωστές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Άκρως απαραίτητη κρίνεται η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, ώστε οι οποιεσδήποτε ανισότητες στον τομέα της υγείας να μπορούν να αντιμετωπιστούν και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους συνανθρώπους μας.

Ως το οργανωμένο κίνημα των ασθενών, δηλώνουμε ότι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές και πρωτίστως ασφαλείς υπηρεσίες υγείας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των πολιτών.

Σύμφωνα με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021 θα σηματοδοτήσει την ισότητα στην υγεία και θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια ετήσια εκστρατεία ισότητας η οποία έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους μαζί για να χτίσουν έναν δικαιότερο και πιο υγιέστερο κόσμο. Η πανδημία έχει φωτιστεί και μεγεθύνει τις ανισότητες στην υγεία. Με βάση τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές αναλύσεις, οι ανισότητες αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον, απειλώντας περαιτέρω την ισότητα στην υγεία και το δικαίωμα στην υγεία όλων των συνανθρώπων μας. Γι΄ αυτό και ο ΠΟΥ ζητά επειγόντως δράσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας με επίκεντρο την πανδημία.

Στην Κύπρο η εφαρμογή του ΓεΣΥ το οποίο μετρά ήδη δυο χρόνια ζωής, επίλυσε σε μεγάλο βαθμό πολλά προβλήματα τα οποία σχετίζονταν με την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα περιόρισε αρκετά τις ανισότητες, όπως και τις καταστροφικές δαπάνες στο χώρο της υγείας, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας.

Αναμφίβολα παραμένουν αρκετά σημαντικά θέματα σε εκκρεμότητα τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα όπως αυτά της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, της εξειδίκευσης και του ελέγχου. Σίγουρα το μεγάλο στοίχημα για όλους παραμένει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώστε να αναπτυχθεί ένας δυνατός δημόσιος τομέας υγείας ο οποίος θα αποτελέσει το στήριγμα και τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) ως ο θεματοφύλακας και προστάτης των ασθενών και των δικαιωμάτων τους, τονίζει ότι θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τους αγώνες της, έτσι ώστε και ο τελευταίος πολίτης της Κύπρου να απολαμβάνει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας.

Γι’ αυτό και οι οργανωμένοι ασθενείς, όπως καθορίζεται και από το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας «κτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο», καλούν όλους να εργαστούν όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στο χώρο της υγείας.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου