Δελτία Τύπου, Νέα

Μηνιαία στατιστικά στοιχεία Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών_ Νοέμβριος 2023

Το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ για το μήνα Νοέμβριο δέχτηκε συνολικά 39 παράπονα.

 

Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν την δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως για παράδειγμα θεραπείες οι οποίες δεν αποζημιώνονται απο το ΓεΣΥ ή ειδικότητες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ (όπως είναι οι παιδοενδοκρινολόγοι και οι παιδορευματολόγοι) και μη ικανοποιητικός αριθμός λογοθεραπειών εντός ΓεΣΥ για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Η ΟΣΑΚ έγινε λήπτης παραπόνων για μη παροχή συνοδών σε σχολεία για ανήλικους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και παράπονα για την ποιότητα υπηρεσιών σε κέντρα αποκατάστασης ή στέγες ηλικιωμένων.

Παράπονα υπήρχαν και για υπηρεσίες κατοίκον νοσηλευτικής φροντίδας σε ανθρώπους που είναι κλινήρεις και δεν είναι οι ίδιοι σε θέση να μεταβούν σε κάποιο ιατρικό κέντρο για να εξυπηρετηθούν. Οι ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι, υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αφού ο αριθμός για κατοίκον νοσηλεία που δικαιούνται εντός ΓεΣΥ είναι πολύ μικρός.

Τέλος, παράπονα έχουν ληφθεί σχετικά με φάρμακα που δεν παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ και παράπονα για θέματα συμπεριφοράς απο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου