Ανακοινώσεις, Νέα

Μηνιαία στατιστικά στοιχεία Παρατηρητηρίου Ασθενών Δεκέμβριος 2022

Για τον μήνα Δεκέμβριο το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών έχει δεχθεί συνολικά 25 παράπονα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν φάρμακα και θεραπείες, θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης, λίστες αναμονής και παράπονα για προσωπικούς γιατρούς.

Τα παράπονα αφορούσαν κυρίως τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τα Νοσηλευτήρια του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα (εντός και εκτός ΓεΣΥ).

Οι ασθενείς αναφέρουν ελλείψεις διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά την εξέταση των αιτημάτων τους απο την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων για εγκρίσεις φαρμάκων, αλλά και φάρμακα που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) έχει δεχθεί αναφορές απο ασθενείς για λίστες αναμονής που υπάρχουν τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια όσο και στους ειδικούς γιατρούς και άλλες υπηρεσίες υγείας εντός του ΓεΣΥ. Οι λίστες αναμονής αφορούν διευθέτηση ραντεβού με ειδικούς γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Παράπονα λαμβάνει η ΟΣΑΚ και σχετικά με τον ανεπαρκή αριθμό φυσιοθεραπειών που δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες ασθενών μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Παράπονα λαμβάνονται και για Προσωπικούς Ιατρούς που δεν εκδίδουν παραπεμπτικά καθώς και για τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν για διευθέτηση ραντεβού με ΠΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΒΛΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ:

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου