Ανακοινώσεις, Νέα

Μηνιαία στατιστικά στοιχεία Παρατηρητηρίου Ασθενών Μάρτιος 2023

Το Μάρτιο το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της ΟΣΑΚ έχει δεχθεί συνολικά 68 παράπονα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν παράπονα για φάρμακα και θεραπείες και καταγγελίες για την συμπεριφορά και εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν φάρμακα και θεραπείες και συγκεκριμένα απόρριψη ονομαστικών αιτημάτων για χορήγηση φαρμάκων εκτός ΓεΣΥ, παράπονα για τη μη συμπερίληψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός ΓεΣΥ και ερωτήματα για χορήγηση ιατρικής κάνναβης.

Οκτώ παράπονα ασθενών, αφορούσαν την απαγόρευση από τον ΟΑΥ στους ειδικούς γιατρούς χορήγησης βιολογικών παραγόντων σε χρόνιους ασθενείς τους, σε μη αδειοδοτημένα κέντρα ή στα ιατρεία τους.

Αριθμός παραπόνων αφορούσαν καταγγελίες για θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης από νοσηλευτήρια και ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ, καθώς και καταγγελίες για προσωπικούς γιατρούς.

Τέλος, η ΟΣΑΚ τον περασμένο μήνα ήταν λήπτης παραπόνων που αφορούσαν τιμολόγηση φαρμάκων, αυξήσεις στη συνεισφορά των φαρμάκων και την επιδοματική πολιτική για άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες.

Παραθέτονται οι πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία:

Ηλικίες ασθενών Σύνολο Aναφορών
51 – 70 ετών    30
71 και πάνω 19
31 – 50 ετών 16
18 – 30 ετών 3

 

Κατηγορία Παραπόνου Σύνολο
Φάρμακα και θεραπείες 20
Συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, φαρμακοποιού 19
Δαπάνη 10
Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας 9
Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας 7
Ιατρική Αμέλεια 3

 

Κατηγορία Παρόχου που αφορά το παράπονο Σύνολο
ΟΑΥ 24
Νοσηλευτήριο 19
Γιατρός 12
Άλλο 9
ΥΥ 3
Φαρμακείο 1

 

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου