Ανακοινώσεις, Νέα

Μηνιαία στατιστικά στοιχεία Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών Μάϊος 2023

Για το μήνα Μάϊο το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της ΟΣΑΚ έχει δεχθεί συνολικά 67 παράπονα.

Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν ελλείψεις φαρμάκων, παράπονα για έξοδα για ιατρικές εξετάσεις, χρεώσεις από γιατρούς και τιμές φαρμάκων. Επίσης, για ένα ακόμα μήνα, το Παρατηρητήριο έλαβε αριθμό παραπόνων σχετικά με θέματα συμπεριφοράς και κακής εξυπηρέτησης από ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικού σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί παράπονα για Προσωπικούς Ιατρούς οι οποίοι, φέρονται να υπολογίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς τους ως κανονική επίσκεψη την οποία και προσθέτουν στον ετήσιο αριθμό επισκέψεων που δικαιούνται οι δικαιούχοι τους. Παράπονα για τους Προσωπικούς Ιατρούς έχουν ληφθεί και για θέματα κακής συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης.

Όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων εντός ΓεΣΥ και την συνεισφορά που καλείται να καταβάλει ο ασθενής, τα φαρμακεία πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για το φθηνότερο σκεύασμα.

Τέλος, έχουν ληφθεί 17 καταγγελίες για νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, 12 παράπονα αφορούσαν νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, 3 νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ και 2 νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. Τα παράπονο αφορούσαν την ταλαιπωρία στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης. Πολλά από τους ασθενείς αυτούς, δεν ήθελαν να προχωρήσουν με επώνυμη/ επίσημη καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς, λόγω φόβου για εκδικητική συμπεριφορά ή επειδή δεν πιστεύουν ότι η καταγγελία τους θα ληφθεί υπόψη με τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Παραθέτονται οι πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία:

Κατηγορία Παραπόνου

Κατηγορίες Παρόχων που αφορά το παράπονο

Αλλά Νεα

Κάνε το μεγάλο καλό με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου